Печат

В Приморие намериха кости на неизвестен вид катерица

Автор „Русия днес“. Публикувана в НЕзнайко

По време на разкопки в националния парк „Земята на леопарда“ в Приморие (Русия) археолози намериха кости на нов за науката вид на гигантска летяща катерица — Petaurista tetyukhensis. Останките са на около 30 хиляди години.

Според пресслужбата на националния парк откритието е направено в пещера Сухая от палеонтолози на Федералния научен център за биоразнообразие на филиала на Далекоизточния федерален университет на Руската академия на науките. 

Останките на древното животно са открити тази година в северната част на Приморие, в пещера Тютюхинска. Никъде по света не са намерени доказателства за съществуването на този древен обитател. Според ръководителя на експедицията, доктор на биологическите науки Михаил Тиунов, това може да показва, че такива летящи катерици не са живели никъде другаде или, че останките им просто не са намерени.

В наши дни местообитанията на различни видове гигантски катерици в Югоизточна Азия изглеждат като „петна“. Може би те също са живели в миналото и този вид е бил ограничен главно в територията на съвременното Приморие“, разказа Тиунов, цитиран от „Российская газета“.

Руските учени са намерили фрагмент на горната челюст с два зъба, както и отделно няколко зъба на това древно животно. В тяхната структура има разлики от представители на други видове от същия вид гигантски катерици. Според руските палеонтолози, древните летящи гризачи, както и техните съвременни представители, най-вероятно основно са се хранили с листа, плодове и насекоми. Мащабът на кожните мембрани на тези древни животни е достигал до 1,5 метра, а полетните разстояния надвишавали 50 метра.

По време на разкопки в пещерата учените са открили много костни останки на древни животни, например, фрагменти от зъби на рядък за територията на Русия носорог Мерка — представител на животинския свят от плейстоценската епоха, приключила преди 11,7 хиляди години. Тези термофилни животни са водили самотен начин на живот и са се хранили предимно с трева и листа. Те са предшественици на вълнистия носорог, чиито останки са много по-често срещани. Доскоро костите на носорога Мерка са били намирани главно в съвременна Европа и Китай. Тези две открития потвърждават, че преди десетки хиляди години климатът на съвременното Приморие е бил напълно различен. Освен „екзотичните“ южни видове, в пещерата Сухой са открити костни останки от мечки, язовци, зайци, мишки и лисици.