Печат

Руски учени изобретиха съдове от нишесте

Автор „Русия днес“. Публикувана в НЕзнайко

Учени създадоха съдове от напълно биоразградима пластмаса, която е безвредна за природата. Първата партида екологични съдове и опаковки може да се появят в края на 2019 година. В основата на пластмасата са картофеното или зърненото нишестета, съобщиха „Известия“. 

За осъществяване на процеса естественият материал се подлага на специална обработка с помощта на ултразвук. Този метод за производство на съдове и опаковки за еднократна употреба е много по-екологичен — той може да намали сметищата и разходите в бюджета, за разлика от създаване на вносна биопластмаса чрез специални щамове на бактерии. 

Продуктите от новата пластмаса ще са с 10 – 15% по-евтини, отколкото техните аналози от подобни суровини, произведени от чужбина, закупени главно от Китай, които съдържат полипропилен. Това вътрешно развитие има голям потенциал на фона на разговорите за забрана на пластмасовите торбички и пластмасовите прибори в Русия до 2024 година. Компанията „Биотех“ вече проявява интерес към новата технология.

Според разработчиците използването на ултразвук елиминира използването на химикали и генетично модифицирани суровини, което прави технологията максимално екологична. Този метод на производство също така ще осигури на руските производители интелектуална независимост, тъй като механизмът на съществуващите методи за модифициране на нишесте, като правило, е търговска тайна на чуждестранните компании. Новият полимер може да се използва при изработване на здрави торбички, капсули за лекарства, прибори за еднократна употреба, опаковъчни материали и др.

Новият материал има висока еластичност и е в състояние да издържа на значителни натоварвания. На външен вид изделията от нишесте са подобни на първокласна пластмаса. Иновативната посуда е толкова безобидна, че дори може да се яде след употреба. Отбелязва се, че производствените линии за биоразградима пластмаса не изискват специално оборудване. Новият материал може да се произвежда във всички нефтохимически предприятия с минимални инвестиции.

Руските учени вече създадоха няколко пробни образци мембрани с различни свойства, готови за внедряване в производството. При условие на сключване на договор с индустриален партньор, първата партида на готова продукция може да се появи в края на 2019 г.