Печат

В Дубай показаха нов руски дрон

Автор „Русия днес“. Публикувана в НЕзнайко

Руския безпилотен летателен апарат (БЛА) AURA 100 от вертолетен тип, бе представен на авиосалона Dubai Airshow в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Според компанията-разработчик, дронът AURA може да изпълнява полети с продължителност до три часа на височина до 1500 м. Максималната му скорост достига 150 км/час. 

Радиусът на действие на радиоканала е 100 км. Предвижда се новият дрон да бъде оборудван със спътников канал за комуникация, благодарение на което той ще може да работи извън пряка видимост.

Дронът AURA 100 може да се използва за различни задачи, сред които разработчиците посочват транспортни, селскостопански, мониторингови и др.

Вертолетният тип БЛА е изпълнен по коаксиална схема с диаметър на ротора 4,5 м. Максималното тегло при излитане на устройството достига 275 кг. Експертите отбелязват, че това е дебют за дрона на чуждестранно изложение. Руският спецалист в областта на безпилотните системи Денис Федутинов заяви пред „Интерфакс”, че AURA „формално е нов играч на пазара на системите за БЛА”. 

Въпреки това, като се имат предвид връзките с руски компании като „Стрела” и ЦНТУ „Динамика”, които участваха в създаването на дрона, може да се отбележи, че темата за разработчиците на AURA явно не е нова и вероятно доста познания са използвани при изпълнението на този проект. Това позволи на компанията бързо да се представи в областта на вертолетните БЛА”, каза Федутинов.