Печат

"Колкото повече говорят за теб, толкова е по-трудно"

Автор Артем Кузнецов (ТАСС). Публикувана в Спорт

Мария Ласицкене за спорта, за допинга и за Олимпиадата

Мария Ласицкене вече влезе в историята на леката атлетика — тя е първата жена, извоювала три златни медала на световни първенства в скока на височина. Сега задачата на рускинята е олимпийското злато, което ще се разиграва през следващата година в Токио. И ако разгарящият се сега нов допинг скандал в руския спорт засегне интересите на „чистите” спортисти, тя ще бъде принудена да тренира в чужбина, само и само да запази възможността да изпълни своята мечта. За неутралния статут на руските лекоатлети, за претенциите към руската лекоатлетическа федерация Ласицкене говори пред ТАСС.

- Имате тясна връзка с Литва. Поздравленията обаче в по-голямата си част дойдоха от Русия. Така ли е?

- Да, почти всички са от Русия. Много са, още не съм успяла да отговоря на всички. Много е приятно да чета толкова топли поздравления, осъзнах как искрените хора са преживявали и как са въздъхнали с облекчение, когато всичко свърши. Аз не усещах това, но след като прочетох какво ми пишат хората, разбрах колко силно са преживявали за моя резултат. Хората не очакваха поредния медал от световно първенство, а рекорден, трети медал.

- Осъзнахте ли се вече след победата?

- Да, когато заспивах, осъзнах какво се случи. Сезонът беше много дълъг, имах странни спадове в настроението. Но все пак беше много интересен. Дори треньорът ми Генадий Габрилян ми говореше за това. След победата той каза, че всичко е станало така, както той е планирал. Благодарна съм му за това.

- Да завършим темата с Литва. Там имате много фенове, нали?

- Да, там ме подкрепят много хора. Не мога да кажа, че общувам с много от тях, но когато през 2017 г. бях във Вилнюс, при мен с молба за интервю идваха много журналисти. За тях беше откритие, че рускиня е взела литовска фамилия, при това по всички правила, което в самата Литва не е често срещано. Там наистина съм популярна.

- Предлагали ли са ви да се състезавате за Литва?

- Не, такива предложения не е имало от нито една страна в света. Всички прекрасно знаят моята позиция: колкото и трудно да е, ще представлявам Русия и ще правя всичко, за да знаят хората откъде съм и коя съм.

- В тази връзка голям шум направи вашият пост в Инстаграм, където заявихте желанието си да тренирате в чужбина в случай на отстраняването на руската антидопингова агенция. Не съжалявахте ли, че направихте това преди Световното първенство? Не ви ли попречи това?

- Напротив, би ми попречило, ако държах всичко това в себе си. Когато четях за поредните проблеми, у мен се развихриха емоции, беше невъзможно да мълча. Искаше ми се за пореден път да заявя своята позиция. Аз и моят треньор не можем да си позволим да пропуснем втора поредна Олимпиада. Трябва да разбера, че за тази цел се прави всичко възможно. От всички страни. От наша страна ние правим това.

- Да завършим и с темата за неутралния статут. След вашата победа Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (IAAF) публикуува пост, в който не премълча факта, че сте рускиня. Учуди ли ви това?

- Да, всички се уморихме от това, въпреки че всъщност винаги сме знаели откъде сме. Но моментът беше приятен. Положителното във всичко това обаче е малко — ситуацията стигна дотам, че да предизвиква усмивки. Забавно е, все пак.

- Все пак, имали сърце IAAF?

- Има, разбира се. Много от хората, които работят там, разбират всичко, знаят и чакат кога всичко това ще свърши.

- Кога ще свършат претенциите към Общоруската федерация по лека атлетика. От нея сега почти нищо не зависи.

- Ако говорим за нашата федерация, бих искала в нашия дом да е чисто. Ако сме се хванали за борба с допинга, трябва да го правим истински.

- А какво ще кажете за антидопинговата култура, за която напоследък се говори толкова много?

- Всичко зависи от възпитанието. Аз съм възпитавана да бъда честна пред самата себе си, към треньора и феновете. Затова се надявам, че заявения от мен път е истински, а не за да избегна отстраняването. Трябва да разберем, кое е правилното и да възпитаваме честни, чисти спортисти.

- Вече се говори коя страна ще стане място за вашите тренировки, за да могат допинг служителите да ви тестват.

Разбира се, има определени намеци, но защо да говорим за това предварително — всички се надяваме на по-добро. Вътрешно сме готови да се борим и да стигнем до края, за да бъдем на Олимпиадата.

- Не е изключено руснаците да бъдат допуснати там в същия статут, който имаха по време на Олимпиадата в Южна Корея. Но лекоатлетите видимо са свикнали?

- Да, за съжаление ние имаме опит. Въпреки че говорят, че това са атлети от Русия, се споменава страната. Друг е въпросът, че няма да е същото. Нищо обаче не можем да направим. В предстоящите Военни игри аз ще се състезавам с руски екип. За последен път участвах с него през 2015 г. Така че след четири години отново ще бъда в цветовете на Русия.

- Струва ми се, че за абсолютно величие не ви достигат две постижения — олимпийско злато и световен рекорд.

- Дори се страхувам да мисля за това. Колкото повече пишат за теб в интернет, толкова по-зле се справяш с напрежението. Боя се да си представя какво ще стане по време на Олимпийските игри. Затова не гледам нищо и се опитвам да се наслаждавам на всеки ден.

- Накрая един традиционен въпрос за световния рекорд. Още ли е актуален?

- Мисля, че този въпрос трябва да се закрие. При добро разположение на силите през този сезон съм скачала 2,06. Но да добавя още четири сантиметра е много. Може би ще дойде и това време, но сега ние праавим всичко, за да бъдем в най-добра форма.