Архив

Печат

Макаров: Черно море трябва да бъде море на мира и дружбата

Автор „Русия днес“. Публикувана в Среща

На 12 декември в Руския културно-информационен център се състоя пресконференция с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров. При откриването на пресконференцията руският дипломат отбеляза, че 12 декември е паметна дата за Русия и, че тази година е 25-годишнината от приемането на Конституцията на Руската федерация. 

Посланик Макаров отбеляза, че вече е разгледал изложбата, разположена в РКИЦ, посветена на тази важна за страната юбилейна дата. След което той накратко обобщи 2018 година като „пробивна година” в двустранните отношения като посочи за пример визитите на премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев в Москва, които се състояха след дългогодишна пауза. „Това бяха много важни събития в нашата история. Смятам, че диалогът на високо равнище между страните ни се възобнови”, каза Анатолий Анатолиевич. 

Вторият важен момент, по думите на Макаров, е заседанието на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, което се проведе в Москва под съпредседателството на министъра на енергетиката Теменужка Петкова и Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията на Руската федерация.

Третият важен момент през отиващата се 2018 година е отбелязването на 140-годишнина от Освобождението на България от турско робство, което премина с множество празнични събития, както и много други важни мероприятия за двустранните отношения.

Бих искал да кажа, че ние имаме искрен интерес тези връзки, които се осъществиха на високо равнище, да могат да преминат и в 2019 година на етап конкретни решения, договорености и споразумения. Също така разчитам на развитието на диалога по линия на Министерството на външните работи и на парламентарния диалог на двете страни. Да се надяваме, че новата година ще ни донесе нови реализации и успехи в делата ни”, отбеляза руският посланик у нас.

Енергетиката бе една от темите, интересуващи българските журналисти, участници в срещата. 

На въпроса на репортер от БГНЕС, дали Русия се страхува от конкуренцията на американския втечнен газ, посланик Макаров отговори: „Какво значи дали се страхуваме? Доколкото разбирам не се страхуваме защото газът, който сега възнамеряват да доставят в Европа американските производители е по-скъп от природния газ, който доставяме ние по тръбата. Същевременно ние разполагаме със съответни мощности, с които сега се занимаваме. Ние също обмисляме доставки на втечнен природен газ за Европа. Засега обаче продължаваме да работим във формата, в който работихме и преди.” 

БНР: В Камарата на представителите на американския Конгрес са приели декларация срещу „Северен поток-2″, което показва желанието на САЩ да работят много активно срещу този поток, а също и срещу „Турски поток”, съответно натискът върху европейските компании ще се засилва. Готова ли е Русия за трудностите, които ще възникнат по време на изграждането на тези два потока?

- Що се отнася до „Северен поток-2″, както знаете, изграждането му продължава и правителството на Германия неведнъж е подчертавало, г-жа Меркел го е подчертавала, че става дума за търговски проект. А нашите задокеански партньори казват, че това е политическа стъпка, енергиен натиск върху Европа. Аз не приемам така нещата, поради което засега не виждам никакви сериозни проблеми, свързани с реализацията. Що се отнася до „Турски поток”, морският участък е готов и предстои сухопътната част. И тук, доколкото разбирам, вече ще говорим за по-нататъшни стъпки за продължаване на този газопровод. Засега няма основания да се говори, че проектът ще бъде спрян. 

24 часа”: Ще мине ли тръбата на „Турски поток” през България, защото се заговори, че след срещата на Ципрас с Путин тръбата може да мине през Гърция? Имате ли такава информация?

- Относно България, доколкото аз разбирам, трябва да има някакви договорености. Официално такива засега няма. Иде реч за това, че тази тръба трябва да има своето продължение, дори съм чувал, че наричат тази тръба „Български поток”. За гръцкия засега нищо не съм чувал. Имаше среща между гръцкия и руския лидери, но тя нямаше окончателен характер и решения, а просто разговори. Едно зная със сигурност, че преминаването на „Турски поток” през България е приоритетно за Русия.

В. „Русия днес — Россия сегодня”: Анатолий Анатолиевич, през 2019 година се навършват 140 години на дипломатическите отношения между Русия и България. По какъв начин ще се отбелязва тази годишнина в двете страни?

- Това е много важна дата и ние се подготвяме към нея. 

Има идея най-накрая да се открие паметник на известния руски дипломат и военоначалник граф Николай Игнатиев в центъра на София. Това ще бъде много важно именно през следващата година. Нещо повече, с помощта на нашите приятели ние открихме в софийския архив решение на Общинския съвет от 1903 година за откриване на паметник на граф Игнатиев на ул. „Граф Игнатиев”. Предадохме тези документи в Общината и утре планирам да отида при главния архитект на град София Здравко Здравков, за да разговарям с него. Вече съм разговарял с председателя на Общинския съвет, говорили сме и със зам.-кмета Чобанов по този въпрос. Това би била много важна стъпка, ако такъв паметник би намерил своето място в София. Такъв бюст вече има във Варна. Граф Игнатиев е бил почетен гражданин на Варна, между другото и на София. Затова решението на столичния Общински съвет от 1903 година е напълно логично и никой не го е отменял. Затова откриването на паметника би било едно от събитията, бихме провели и други мероприятия, срещи, конференции, кръгли маси, а също така съвместно да издадем пощенски марки, като тези, които пуснахме за 140-​годишнината от Освобождението на България. Мисля, че ще имаме широк спектър от мероприятия и с вашата помощ, на пресата най-вече, бихме могли да ги проведем на едно добро ниво, поне би ми се искало да вярвам в това. И бих ви помолил за съдействие, а самата дата е на 7 юли 2019 година. 

В. „Русия днес — Россия сегодня”: Вие много пътувате из страната. Какво научихте за българите и България и какви са деловите резултати от тези пътувания?

- Неведнъж съм казвал и пак ще повторя, че през тези две години толкова комфортно, както в България никъде не съм работил. Това е моето първо лично впечатление. И когато пътувам из страната, то е винаги с мен. Аз наистина пътувам много и виждам това, виждам с какъв интерес се отнасят хората тук към случващото се в нашите двустранни отношения. Виждам как обществото е заинтересовано от развитието на контактите, в установяването на побратимски връзки, а това води към развитието на туризма, регионалните връзки съответно на различни нива. Това води към търговско-икономически контакти, договори, които се сключват на регионално ниво.

Съвсем наскоро през септември се проведе II форум на побратимите градове на Русия и България. Там присъстваха представители на десетки градове и смятам, че съществен принос има именно народната дипломация в развитието на нашето общодържавно взаимодействие. Към даден момент зная, че над 90 руски и български града имат побратими, партньорски връзки. Така че, в този смисъл има перспектива и мисля, че трябва да развиваме тези отношения, тези регионалните връзки и в бъдеще.

Радио „Фокус”: Как ще реагира Русия, ако военна база на НАТО бъде построена в пристанището на Бургас или Варна?

- Мислите ли, че Русия може да ви забрани нещо? Как си го представяте това? Ние нищо не можем да ви забраним. Вие сте страна-член на НАТО и решенията, които примате и изпълнявате идват и от София в рамките на сътрудничеството с НАТО, обясни руският дипломат.

Макаров добави, че България решава, кой може да навлиза в акваторията й на Черно море. „Ние винаги сме били убедени, обсъждали сме това и с вашия премиер Бойко Борисов, че Черно море трябва да бъде море на дружбата и мира. Тук го подкрепям напълно. Но ако имате предвид, че тази база ще бъде насочена срещу Русия, просто трябва да има разбиране какво стои зад това. Чувал съм за това предложение да се изгради база на НАТО във Варна или Бургас, но не мисля, че такова решение ще допринесе за затоплянето в отношенията между двете страни, защото НАТО е структура, насочена срещу Русия. Това е очевидно и ние разбираме това. И виждаме приближаването на НАТО към границите на Русия. Мисля, че ако тук се поставят ракети, насочени към Русия — това ще бъде много сериозно, това вече е друга тема от категорията военни подготовки. Надявам се, че няма да се стигне до това. Но ако изградите тази база, това е ваше право”, каза Макаров.

На въпроса, дали се работи по подготовката на визитата в България на руския президент Владимир Путин, посланик Макаров отговори: „Аз зная, че е имало такива покани и от премиера, и от президента на България. Премиерът Бойко Борисов е искал да организира среща с международни европейски лидери и президента на Русия във Варна. Той е имал идея да се проведат откровени преговори между страните — ръководството на ЕС и Русия, за да се намали напрежението между тях. Г-н Борисов ми съобщи, че не е успял да организира тази среща, заради отказа на много държави”. Макаров добави, че няма официална информация за това дали се водят някакви конкретни разговори. Той припомни, че както е известно, такива срещи се уреждат по дипломатически канали.

Съжалявам, че тази идея на премиера Борисов не се осъществи, защото само чрез диалог може да се развиват отношения и да се решават проблеми без истерия. Също така е жалко, че не се състоя и срещата между руския и американския президенти в Аржентина”, каза Анатолий Макаров.

Но кой знае, може би 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между страните ни ще бъде един добър повод за такава среща. Трябва да разбираме, че такава визита не може да се случва просто така — президентът идва и си заминава. Трябва да има някакви конкретни договорености. Ако ние с вас съвместно успеем да изградим някаква база на търговско-икономическо сътрудничество между Русия и България, на научно-техническа основа, тогава ще има добър повод да се говори и на високо политическо равнище за визитата на президента. Лично аз съм настроен за това и каквото зависи от мен ще направя тези цели да бъдат реализирани. 

За призивите от страна на депутат от украинската Върховна рада да се взриви Керченският мост, посланик Макаров отговори: „Украйна е сериозен дразнител между Русия и ЕС. В Украйна на 31 март са насрочени избори за президент, а както знаете, Върховната рада прие решение за въвеждане на военно положение за един месец. Ситуацията е такава, че президентът Порошенко не е готов за тези избори. Съдейки по всичко, той няма да може да събере достатъчно гласове, за да остане за втори мандат. Затова сега се прави всичко възможно той да успее да се задържи.