Печат

За децата, войната, победата и военните униформи

Автор „Русия днес“. Публикувана в Страната

Преминалият в края на април в Ростов на Дон традиционен парад на „детските войски”, с участието на над 500 възпитаници на детски градини и учащи се от 4 до 10 години, облечени в униформи на различни родове войски, предизвика дискусия в социалните мрежи за това доколко допустимо е участието на деца в мероприятия, посветени на Деня на победата. Психолози изказаха различни противоположни мнения, самите учащи се също споделят различни виждания. Педагози смятат, че това е „наистина важно”.

След детския парад психологът Елена Кузнецова публикува във Фейсбук пост, споделен от над 10 хиляди души. Тя отбелязва, че „възптателното послание, което децата получават от подобни действия на възрастните, е, че войната е нещо яко, празник, защото завършва с победа”. Това нейно изказване предизвика бурна реакция в социалните мрежи за необходимостта от провеждане на мероприятия в училищата и детските градини по повод 9 май и за допустимите форми на участие в тях на децата.

От профсъюза „Учител” поясняват за „Коммерсантъ”, че всеки регион има свои начини за отбелязване на тази дата. По думите на пожелала да остане анонимна учителка в районните центрове „всяка година училищата организират децата за участие в „Безсмъртния полк”, което се зачита за възпитателна работа, а класните ръководители се призовават на акцията със заповед на директора. „В такъв ден е срамно да се отказваш да организираш децата за участие, това е наистина важно”, казва събеседничката на вестника.

А Елена Кузнецова е на мнение, че децата не бива да обличат военни униформи. „Като психолог добре разбирам, че чувството на благодарност може да изпълва човека. Може да се появи желание за празнуване „в единен порив”. Радостта от единението е съгласие на ценностно равнище — това е велика човешка радост. По човешки ни е важно да преживяваме нещо заедно… Може би радостна победа, а може би скръбна памет. 9 май е толкова важна дата за нас. Подготвяйки се за нея, се вслушваш в себе си — какво е тя лично за теб. Ние всички идваме от общество, в което указанията как правилно да живеем, да мислим и да чувстваме идваха от горе”.

Семейният психолог, кандидат на психологическите науки Ирина Обухова сподели пред „Коммерсантъ”, че участието на деца в мероприятията за 9 май е „просто необходимо”: „Всеки трябва да знае корените си, историята на страната и предците си. Детето трябва да се идентифицира със своите предци. Така човек изгражда разбирането за себе си в зависимост от това какво е получил от предците си, и гордостта от историята се пренася върху самия човек, става част от характера му. Не бива да мислим, че щом войната е свършила повече не бива да се говори за нея. Не, трябва, необходимо е да се говори!” 

А какво мислят децата? Ето мнението на 15-​годишната Анастасия Фирсова от Калужка област. Тя разказва, че с наближаването на 9 май в училището се променя атмосферата — във всеки час има нещо военно — съчинения, песни, рисунки, учителите агитират да се носят георгиевски лентички и те осъждат, ако не го правиш. Анастасия призна, че не носи лентичка: „Не са ми пръсъждали никакъв орден. Та нали в Деня на полицията например не нося пагони.” „Самата война не може да бъде какъвто и да било празник по принцип. Ако Денят на победата беше станал Ден на паметта, това би било по-уместно”. 

Друга е нагласата обаче на 16-​годишния Дмитрий Колосов от Велики Новгород. Тази година той станал член на патриотичното движение „Юнармия” и се отнася положително към празнуването на 9 май в училище и в града. „Някак си е почетно да участваш в парад. Така в известна степен отстояваш честта на родината и отдаваш дължимото на воювалите ветерани. Във войната е важно не само да победиш, но и след това да отстояваш безапелационната победа. Нищо не бих променил в тази форма на празника”. Дмитрий отбелязва обаче,че не се смята за патриот: „Въпреки това ми е комфортно в „Юнармия”. Мнозина не са патриоти — това е личен избор на всеки. При нас са заедно момчета с различни възгледи, но ние всички правим едно общо дело”.

На 6 май над 500 възпитаници на детски градини от Пятигорск във военна униформа маршируваха пред Вечния огън заедно с администрацията на града. Приемайки парада, кметът Андрей Скрипник отбеляза, че той се провежда за първи път, но може да стане „добра традиция”. Ръководителката на градското управление по образование Наталия Васютина поясни, че „колкото по-рано започва патриотичното възпитание, толкова обществото е по-здраво”. На 9 май шествие „Ние сме наследници на Великата победа!” премина в Уляновск. В него участваха деца от 12 детски градини и пет училища.