Печат

В цялата страна шестваше "Безсмъртният полк"

Автор „Русия днес“. Публикувана в Страната

Камчатка. „Безсмъртният полк” на Камчатка събра повече от 23 хиляди души. Само в Петропавловск — Камчатски в шествието участваха 19 хиляди души. В центъра на града на различни сцени се изявиха творчески колективи, полеви кухни предлагаха войнишка каша. По фронтовете на войната са се сражавали над 23 хиляди жители на Камчатка, 12 от тях са получи званието „Герой на Съветския съюз”

Чита. В Парада на победата в Чита за първи път участваха ракетните комплекси „Искандер-М”. Традиционно парадът в Чита е един от най-големите в Русия и това е свързано с факта, че градът дълги години е бил център на Забайкалския, а след това на Сибирския военен окръг. В шествието в Чита са участвали над 1,8 хиляди четинци, от които 1,2 хиляди са военнослужещи. За първи път участва и парадна група войски на Росгвардия. Като зрители на парада присъстваха делегации от съседните региони - Китай и Монголия.

Благовещенск. На парада в Благовещенск основни участници в парада бяха курсантите от Далекоизточното висше общовойсково командно училище, включително и обучаващите се там чужденци. За първи път в състава на парадните групи преминаха граничари с кучетата си и кавалеристите от Амурското казашко дружество. Танкът Т-34, който също участва за първи път в парада, бе наречен „Боевая подруга”. Този танк е приключил войната в Кьонигсберг и е възстановен от местни жители и специалисти. По фронтовете на войната участват около 140 хиляди жители на Амурска област, 126 от тях са „Герои на Съветския съюз”.

Улан Уде. В Улан Уде (Бурятия)за първи път в парада участваха представители на „Юнармия” — по центъра на града преминаха 150 ученици на възраст от 10 до 17 години. По установена вече традиция в парада участваха и обществени организации от града. На специални платформи с декорации те показаха театрализовани представления. Наричат Улан Уде столицата на евакуационните болници — по време на войната тук са излекувани над 30 хиляди ранени и болни, Улан Уде е вписан в книгата „Градовете на Победата”.