Печат

В Новосибирск увековечиха Сталин

Автор „Русия днес“. Публикувана в Страната

Бюст на Йосиф Сталин бе поставен на територията на новосибирския областен комитет на КПРФ по повод Деня на победата, съобщава „Коммерсантъ”. 

Инициативна група няколко години иска разрешение за поставяне на паметник на „вожда на народите”, посочвайки различни места в града, но получавала отказ. През март тази година художественият съвет се съгласил на компромисен вариант — бюстът на бъде поставен на частна територия, принадлежаща на областния комитет на КПРФ.

Бюстът, дело на местния скулптор Павел Марков, е направен от стъклокомпозитен материал и е поставен върху гранитен постамент. В рамките на проекта е издигната стена от жълти тухли с колони, на която има две гранитни плочи от двете страни на бюста. На едната са гравирани думи на Сталин за историческата мисия на съветския народ в разгрома на фашизма, а на втората — цитат от песента „Он” на Александър Вертински. Паметникът е изработен и поставен с волни пожертвования и средства на областния комитет на КПРФ

Според проведено от „Левада центр” допитване за ролята на Сталин в историята на СССР положителна оценка са дали 70% от руснаците. Сумарното равнище на положително отношение към Сталин също е с максимален показател. С уважение към него се отнасят 41% от респондентите, със симпатия — 6%, с възхищение — 4%. Неприязън и раздразнение той предизвиква у 6% от руснаците, страх — у 3%, а отвращение и ненавист — у 3%.