Печат

Бизнесът активно участва в подобряването на екологичната ситуация

Понижаването на вредните емисии от автотранспорта, промишлените и енергийните предприятия е едно от най-важните направления на националния проект „Екология”. В рамките на проекта се предвижда реализране на федералния проект „Чист въздух”, за което до 2024 година са отпуснати над 500 милиарда рубли, като почти 400 милиарда от тях са средства на частния бизнес, останалото е от бюджетите на федерацията и на регионите.

В проекта участват 12 промишлени градове на Русия, където екологичната обстановка е най-неблагоприятна, включително и от Уралския федерален окръг — Нижни Тагил, Челябинск и Магнитогорск. Целта е за пет години те да бъдат извадени от списъка на най-замърсените. До 2024 година съвкупният обем на вредните емисии в атмосферата в тези населени пунктове трябва да се понижи малко над 20%. Засега на колегия на Министерството на природните ресурси на РФ отчетоха първите резултати. 

В Свердловска област се работи активно с промишлените предприятия — Нижнетагилския металургичен комбинат, Високогорския рудобогатителен комбинат, Уралвагонзавод и други. Трябва да се отбележи, че едрият бизнес вече години наред реализира екологични програми, понижавайки обема на вредните емисии. Инвестициите на компаниите в проекта „Чист въздух” като цяло са над 2 милиарда рубли. 

За съжаление обаче, делът на автотранспорта в замърсяването на въздуха нараства. Губернаторът на Свердловска област Евгений Куйвашев смята, че най-ефективното решение за подобряване на екологичната обстановка в Нижни Тагил е обновяване на обществения транспорт. Предвижда се замяна на значителна част от старите автобуси с комфортни екологични автобуси.

Според властите преминаването на обществения транспорт на газово гориво трябва да допринесе за понижаване на проблемите с екологията по цялата област. Сега на газ работят повече от хиляда автобуса и 147 единици транспорт на пътно-комуналното стопанство. До края на годината броят на автобусите ще се увеличи до 275 и 147. Развива се и мрежата за обслужване на този транспорт. Изграждат се например газови станции върху терени, които се отдават в аренда на бизнеса без конкурси. 

Първи стъпки в тази посока прави и Челябинска област, където в изпълнение на задачите по подобряване на екологията са се включили промишлени гиганти — десетте най-големи предприятия на столицата на Южен Урал и шест магнитогорски завода. В двата града — Челябинск и Магнитогорск, стартира рекултивация на депата за отпадъци, работят два поста за контрол на качеството на въздуха. А в недалечно бъдеще в региона ще се появи единна система за мониторинг на вредните емисии. 

По думите на министъра на природните ресурси и екологията на РФ Дмитрий Кобилкин „Федералният проект „Чист въздух” от националния проект „Екология” предвижда работа едновременно в няколко посоки. Трябва да се усъвършенства пътната мрежа, транспортът и жилищно-комуналният сектор да преминат на екологично гориво, да се внедри системата за мониторинг и разбира се, да се модернизират промишлените предприятия”. 

Според екологичния рейтинг на обществената организация „Зелен патрул” най-замърсените региони на Русия са Красноярският край, Оренбургска, Нижегородска, Челябинска и Свердловска област. 

Сред най-чистите от екологична гледна точка региони са Тамбовска област, Алтайският край, република Алтай и Белгородска област. В десетката са също Курска, Белгородска, Мурманска, Магаданска област, Република Коми и Санкт Петербург.