Печат

Кметът на Сургут се храни в училищна столова

Втори месец вече чиновниците от кметството на Сургут се хранят със същите закуски и обеди както и учениците. Храната се приготвя от един и същи комбинат за училищно хранене. При това не става дума за кампания, а за продължителен договор с предприятието. Акцията не само в Сургут, но и в други градове на Русия е свързана с обсъждането на законопроект за здравословно хранене, като негова съставна част са и училищните закуски и обеди. 

По думите на кмета на Сургут Вадим Шувалов този начин на контрол е най-ефективен, защото знаеш всеки ден с какво се хранят децата, а става дума за тяхното здраве и успех в училище. Освен това по такъв начин администрацията икономисва по седем милиона рубли годишно. А трето и особено важно е, че експериментът кара работещите в комбината за училищно хранене да са винаги „в тонус”, защото могат да се лишат от изгодни договори, ако всичко не е на висота. 

До тази мярка кметът на Сургут прибегнал след масовите оплаквания през миналата година от родители на децата за лошото хранене в училищата. След скандал в едно от училищата, родителите започнали да качват в интернет снимки на чиниите с детската храна, в отговор на това училищата се постегнали и също започнали да пускат снимки от столовите. Тази практика се наложила и действа и до ден днешен. Всеки родител може да влезе в сайта на училището и да види с какво се храни детето му. А на комбината за училищно хранене е дадено предписание блюдата да не се повтарят в течение на две седмици. Резултатът е налице — негативните отзиви в интернет са намалели значително. 

Чиновниците от кметството също са доволни. „Смятам, че постъпихме правилно, засега всичко ни устройва. Храната е вкусна и питателна. Внимателно следим как върви експериментът”, казва кметът Швалов.

А в столицата на Татарстан град Казан в училищните столове влязоха родителите. Те обядват заедно с децата си и оценяват храната в специална анкета, общуват с диетолога на училището. Блюдата не бива да се повтарят в течение на седмицата, всеки ден трябва да има по нещо ново. В менюто влизат 4 – 5 вида основни блюда, 3 – 4 вида гарнитура. Сега в Казан действат 38 училищни ресторанта. Департаментът по продоволствие и социално хранене се старае да уеднакви училищните ресторанти и обикновените столови. По аналогичен начин се хранят децата в още 68 училища. Целта е да се направи така, че всички ученици в Казан да се хранят като в ресторант.