Печат

Губернаторът на Камчатка кани Навални за кмет на най-отдалеченото село

Губернаторът на камчатския край Владимир Илюхин предложи на опозиционния лидер Алексей Навални да оглави едно от най-отдалечените села на северния регион и за „получи безценен управленски опит”. Предложението е в отговор на критиката на опозиционера. Както съобщи „Коммерсантъ”, губернаторът видял в интернет изказване на Навални за топлоцентралата в село Средние Пахачи. По-рано било съобщено, че тя е закрита още през 1999 г., но министърът на края по жилищно-комуналното стопанство Олег Кукил я обявил за работеща. Селяните обаче разобличили министъра, като му напомнили, че се отопляват с печки и на ток. Прокуратурата проверила сигнала и било установено, че топлоцентралата не харчи бюджетни пари от 1999 г. 

Министърът се прослави по цялата страна, той е на село от вчера и попълва белите петна в познанията си за Камчатка. В коментара си Навални е допуснал няколко грешки, досадни за човек, който се стреми да стане кмет на Москва и дори президент на Русия. Той транслира лъжа — че тази топлоцентрала 20 години е харчила бюджетни пари. Истината е, че през тези години жителите спокойно са се отоплявали на ток, въглища и дърва. А Навални побърза да ни обвини в корупция”, казва губернатор Илюхин. 

Той посъветва Навални да последва примера на камчатския министър и „радикално да подобри знанията си за Камчатка”. „Тук на Север, в Корякски окръг, имаме много села, където всеки може да прояви способностите си. Предлагам на Алексей да се опита да оглави едно от тези села и да получи безценен управленски опит. Така на дело да покаже, че е способен да ръководи поне малка администрация. И без никаква корупция! Известно ми е, че миналият му опит в Кировска област беше много успешен. Но всеки трябва да има втори шанс. Елате, Алексей! Не е трудно да се критикува, елате и си извоювайте репутацията на човек не само на гръмките думи, но и на истинските дела”, заяви губернаторът.