Печат

1,1 хиляди московчани обсъдиха бюджета на столицата

Във вторник Обществената палата (ОП) на Москва за първи път проведе публични дебати по проекта на градския бюджет за 2020 – 2022. Участници във форума бяха граждани на Москва, членове на ОП и депутати от Московската градска дума, както и юристът на Фонда за борба с корупцията (На Алексей Навални) Любов Собол — всичко 1,1 хиляди души. Дебатите се състояха в Електронното делово пространство на „Покровка“. Голямата зала не можа да побере всички регистрирали се участници и за тези, които останаха без места, бе организирано излъчване на монитори, а доброволци събираха въпросите на участниците. Всеки желаещ да участва в дебата имаше право да се регистрира на сайта на ОП в понеделник и вторник до обяд. 

Проектобюджетът, който трябва да бъде приет до 1 декември, бе представен от ръководителя на департамента на финанси на Москва Елена Зяббарова. 

Въпреки че се обсъждаше бюджетът за идните три години, участниците в дебата не пропуснаха възможността да зададат на депутатите и чиновниците от кметството наболели въпроси и с по-далечна дата — например, срещу строителството на югоизточната дъга и метростанцията „Коммунарская“.

Жителите на Москва изразиха безпокойството си по проблеми, като пренаселването на града заради мигрантите и плътното застрояване, включително по програмата за реновации. Стана дума и за височината на новите сгради, строителството на трамвайни линии, разширяване на улици, изсичане на дървета в малки градинки, осигуряване жилища на чакащите на опашка и преселването от комуналните квартири. Модераторът — ръководител на ОП на Москва Константин Ременчук, повдигна въпроса за постоянното заменяне на бордюри, както и за нарастването на разходите за благоустройство на пътищата. 

Ръководителят на департамента по жилищно-комунално стопанство Александър Соловьов отговори, че цялата пътно-транспортна мрежа в Москва е 103 млн. кв.м и през следващата година се планира ремонтът само на 15,4 млн. кв.м. Соловьов напомни, че преди 10 – 20 години в Москва са правени предимно ремонти на дупки, а сега пътното покритие се ремонтира „на големи карти“, поради което у жителите се създава впечатление, че асфалтът се подменя и там, където е абсолютно нормален. 

Юристът на Фонда за борба с корупцията Любов Собол (която бе кандидат за Московската градска дума, но отпадна) бе посрещната с аплодисменти. Нейният въпрос се отнасяше до съкращаването на бюджетните разходи за здравеопазване, пенсионно осигуряване, образование, екология, подкрепа на майчинството и детството. Елена Зяббарова отговори, че делът на социалните разходи в проектобюджета през 2020 ще нарасне до 53%.

Председателят на Московската градска дума Алексей Шапошников съобщи, че според резултатите от публичните дебати предложенията и забележките, дошли от жителите, ще бъдат оформени в протокол, който ще бъде изпратен в кметството и столичния парламент.

Предложенията имат само препоръчителен характер, но „ние ще се постараем да ги вземем предвид при работата над поправките за второ четене на проектобюджета“ каза Алексей Шапошников. 

Ръководителят на фракция „Яблоко“ Максим Круглов, заяви пред „Коммерсантъ“, че публичните дебати са били организирани от опозицията, но ги нарече „профанация“, поради факта, че дебатите не са задължителни според столичните закони и не е определен редът, по който предложенията да бъдат включени в проектобюджета.„Ние ще внесем съответните поправки в столичното законодателство за бюджетния процес“, каза Алексей Шапошиков („Единна Русия“) и допълни, че ако някои норми ги няма в регионалното законодателство, се ползва федералното.