Печат

Русия осъди оскверняването на Паметника на съветските воини в Латвия

Автор „Русия днес“. Публикувана в Светът

Посолството на Русия в Латвия осъди акта на вандализъм по отношение на мемориала на падналите съветски воини в Рига по време на Великата отечествена война и изрази надежда, че виновните за това деяние ще бъдат открити и привлечени към отговоронст, се казва в съобщение, публикувано на страницата на руското дипломатическо представителство във Фейсбук.

В Рига на голямото воинско гробище в Зиепниекалнс, където са погребани няколко хиляди съветски военнопленници, загинали в нацистки плен в периода от 1941 – 1944 г., стотици жертви на Холокоста и пленници, е извършен ужасен акт на вандализъм. Неизвестни лица са повредили гранитния монумент, като са откъснали парче от него, разрисували са безсъвестно с нецензурни надписи постамента на паметника. Разчитаме на адекватна реакция на латвийската общественост за този въпющ случай на вандализъм”, се казва в съобщението.

Посолството на Русия се надява също така, че „латвийските власти ще предприемат незабавни мерки за отстраняването на акта на вандализъм, ще извършат разследване, за да бъдат привлечени под отговорност виновните за това кощунствено действие. Очакваме, че ще бъдат предприети необходимите усилия такива хулигански действия да не бъдат допускани в бъдеще”, казват от дипломатическото представителство.