Печат

Москва ще отговори огледално на санкциите на Вилнюс

Автор „Русия днес“. Публикувана в Светът

Русия ще отговори огледално на персоналните санкции, които Литва въведе във връзка с инцидента в Керченския пролив, съобщи в четвъртък на брифинг официалният представител на руското Министерство на външните работи Мария Захарова.

Преди дни Вилнюс обяви, че е включила в литовския черен списък 20 руски граждани във връзка с инцидента в Керченския пролив — каза Захарова. — Ние не веднъж сме подчертавали, че всякакви антируски действия на литовските власти няма да останат без адекватна реакция. В дадения случай ще последва огледален отговор.”

На 25 ноември три кораба на Военноморските сили на Украйна нарушиха реда за преминаване на военни кораби през териториалните води на Руската федерация при преминаване от Черно в Азовско море. Законните изисквания на граничарите да спрат, както това изисква процедурата за преминаване през Керч-Еникалския канал, бяха игнорирани от украинските катери. Корабите бяха задържани и доставени в Керч, с решение на съда 24 украински моряци бяха арестувани до 25 януари с обвинение за незаконно преминаване на държавната граница на Руската федерация.

На 7 декември президентът на Литва Даля Грибускайте заяви, че Вилнюс е предприел индивидуални санкции със забрана за влизане в страната на граждани на Русия, които са имали отношение към задържането на украинските военни кораби, нарушили установените в Керченския пролив правила.