Печат

Турция отказа да подкрепи план на НАТО за защита от "руската заплаха"

Автор „Русия днес“. Публикувана в Светът

Турските власти отказаха да подкрепят план на НАТО за защита на страните от Прибалтика и Полша от „руската заплаха”, докато Северноатлантическият алианс не предостави на Анкара политическа подкрепа за нейните операции срещу членовете на Работническата партия на Кюрдистан (РПК) в Североизточна Сирия, съобщи агенция „Ройтерс”, като се позова на високопоставени източници от алианса. По техни данни Анкара е разпоредила на представителите на страната в организацията да не подписват военен план, в рамките на който НАТО се задължава да предостави на Полша, Литва, Латвия и Естония помощ в случай на нападение от страна на Русия, както и по време на различни срещи и съвещания да оказва на членовете на алианса натиск с цел официално признаване на РПК за терористична. Както отбелязва агенцията, липсата на съгласие от страна на Турция може значително да забави ситуацията с приемането на въпросния план.

Турците държат в плен Източна Европа, като отказват да се съгласяват да се приеме военният план дотогава, докато не им направят отстъпки”, цитира „Ройтерс” неназован събеседник. Според друг източник подобни действия от страна на Анкара трябва да се смятат за разрушителни, докато алиансът се опитва да се съвземе от критиките към НАТО от страна на американския президент Доналд Тръмп и френския лидер Еманюел Макрон, който заяви за „мозъчната смърт” на организацията.

Планът за защита на страните от Прибалтика и Полша от действията на Русия, който беше изработен във връзка с присъединяването на Крим към Руската федерация през 2014 г., няма пряко отношение към политиката на Турция в Сирия, но повдига въпроси за защита на границите на страните от НАТО, посочва агенцията. Решението за приемането му трябва да бъде озвучено на срещата на най-високо равнище на алианса, която ще се състои в Лондон на 3 и 4 декември, и членовете на НАТО се надяват на постигане на компромис с Анкара по този въпрос във връзка с необходимостта от одобрение на обновената стратегия за гарантиране от страна на алианса на самата Турция.

Турската делегация в 

НАТО, а така също министерствата на отбраната и на външните работи на страната не коментират пред агенцията постъпилата информация. Представителят на НАТО Оана Лунгеску, коментирайки действията на Турция за противодействие на плана за защита на Прибалтика и Полша, заяви, че „позицията на Северноатлантическия алианс за гарантиране и защита на всички съюзници остава неизменна”.

На 9 октомври Анкара обяви за началото на нова военна операция „Извор на мира”. Целта й е да бъде създадена буферна зона, която да стане защитен пояс за турската граница. Според замисъла на Анкара там ще могат да се завърнат от Турция сирийските бежанци. Държавната сирийска агенция САНА нарече операцията агресия, а световната общност осъди действията на Анкара. На 22 октомври на среща в Сочи президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таип Ердоган приеха референдум за съвместни действия за урегулиране на ситуацията в Североизточна Сирия. Според документа руска военна полиция и сирийски граничари на 23 октомври бяха въведени в районите, граничещи със създадената от Турция 30-​километрова зона за сигурност. На 1 ноември руски и турски военни извършиха първото съвместно патрулиране на изток от река Ефрат.