Печат

Путин пристигна изненадващо в Дамаск и се срещна с Асад

Автор „Русия днес“. Публикувана в Светът

Руският държавен глава отбеляза, че по улиците на града се виждат признаците на възстановяването на мирния живот

Руският президент Владимир Путин пристигна в Дамаск, съобщи във вторник прессекретарят на президента Дмитрий Песков.

От летището Владимир Путин се насочи към командния пункт на групировката войски на Въоръжените сили на Руската федерация в Сирийската арабска република, като премина по улиците на Дамаск”, съобщи Песков.

В командния пункт руският държавен глава беше посрещнат от президента на Сирия Башар Асад. Лидерите на двете страни изслушаха доклада на военните за състоянието на нещата в различни региони на Сирия.

По-късно се състояха двустранни разговори между сирийската и руската делегации. Според Песков в хода на общуването с Асад Путин е отбелязал, че сега може с увереност да се констатира, че е изминато огромно разстояние по пътя към възстановяване на сирийската държавност и териториалната цялост на страната. Руският държавен глава еотбелязал също така, че по улиците на Дамаск с невъоръжено око могат да се видят признаците на възстановяващия се мирен живот, добави прессекретарят на президента.

Песков отбеляза също така, че сирийският президент е благодарил на Путин за визитата и е изразил признателност за помощта на Русия и на руските воини в борбата с тероризма и за възстановяването на мирния живот в Сирия. Прессекретарят на президента добави, че Асад е поздравил топло Путин и целия руски народ с Рождество. Руската делегация посети още няколко обекта в страната, съобщи Песков.

Преди това Путин посети Сирия през декември 2017 г. Той пристигна в авиационната база Хмеймим, където беше посрещнат от Асад, от руския министър на отбраната Сергей Шойгу и от заемащия в този период поста командващ руската военна групировка Сергей Суровикин. Тогава Путин и Асад проведоха среща с руски офицери и изслушаха доклад на командващия групировката войски и сили на Руската федерация в Сирия за хода на операцията по освобождаването на арабската република от терористите.