Печат

Знак на уважение към християнството и исляма

Автор „Русия днес“. Публикувана в Светът

По време на визитата си в Сирия руският президент Владимир Путин намери време не само за политика. Сайтът на Кремъл съобщи, че Путин и сирийският президент Башар Асад са огледали джамията на Омеядите, известна като Голямата джамия на Дамаск — една от най-големите и най-стари джамии в света. Като знак за посещението си в джамията Владимир Путин дари Коран от 17-и век. След това руският държавен глава посети православната черква Света Дева Мария, където общува с патриарха на Антиохия и на целия Изток Йоан Х.

Гид на Путин и Асад беше директорът на музея на джамията. Двамата лидери видяха нетленната глава на един от великите светци Йоан Кръстител, който е еднакво почитан и от християни, и от мюсюлмани. В катедралния събор на Антиохийския патриархат Путин се срещна с Йоан Х. „През цялото време на беседата патриархът подчертаваше, че в Сирия различните конфесии — и християни, и мюсюлмани — живеят съвместно мирно и се ползват с абсолютно еднакви права — каза Песков. — Йоан Х отбеляза също така, че ако не беше помощта на руските военни, на мястото на храма можеше да бъде лидерът на терористите Абу Бакр ал Багдади или някой друг главатар на терористите.” 

По случай Рождество Христово руският президент поднесе на патриарха, чиято църква наред с Рим и Константинопол е имала първенство във вселенската Църква, икона на Богородица Дева Мария. В катедралния храм Путин и Асад запалиха свещички за мир и сигурност в страдаща Сирия.

Сега в Близкия изток рядко пристигат чуждестранни гости. От западните политици може да си спомним визитите на американски политици в Ирак. Не си спомняме обаче те да са отделяли време за местните християни и мюсюлмани. Дори ако се декларира целта да се поздрави с Рождество, поздравленията се ограничават с американските военни, които са в Ирак. Това говори за стилистиката, която избират едни или други лидери, кое е интересно за държавите, които представляват. Действията на руските власти в Сирия не се ограничават само с помощта на Дамаск в борбата с екстремистите от всички породи. В тези дни измъчената от войната близкоизточна страна беше посетена от група чуждестранни туристи, които бяха в Палмира. Както съобщава сирийската информационна агенция САНА, те са огледали руините на древния град, разрушен от варварите на „Ислямска държава”. На Палмира не й провървя, наложи се да я освобождават два пъти със силите на сирийската армия и руския военен контингент. В промеждутъка между първото и второто освобождение бандидите съсипаха всичко, което не бяха успели преди. Русия обаче обеща да помогне за възстановяването на светинята, а тя изпълнява своите обещания.

Днес сирийските християни и мюсюлмани няма какво да делят. През тези години на война те са били преследвани от различни екстремисти и фанатици. В днешните времена не е до религиозни дискусии. Първо трябва да се гарантира мирът, да се възстанови всекидневният живот, да се завърнат многобройните бежанци. 

В този смисъл руските военни помагат да бъде създаден фундаментът, върху който спокойно и безопасно да се развиват новите форми на сирийската държавност.