Печат

Отиде си Родолюбецът и Строителят Симеон Пешов

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

(29.03.1941 г.-16.09. 2020 г.)

От този свят си отиде една голяма лич­ност, достойна за под­ража­ние не само в биз­неса, но и в човешки план — инж. Симеон Пешов. Името му е емблема­тично в стро­и­тел­ния бранш, защото той съз­даде и до последно ръко­во­деше най-​успешната българ­ска стро­и­телна фирма с авто­ри­тетно име в Бълга­рия и чуж­бина — „Глав­болгар­строй”. Пра­веше го про­фе­си­о­нално, с ясна визия за бъдещето на фирмата, в която мла­дите се полз­ват с уваже­ние, а вете­ра­ните са на почит. Но сякаш това поприще му беше тясно и той стана иници­а­тор „Глав­болгар­строй” да бъде един от най-​големите спон­сори на добри дела — издигане на музеи, памет­ници, на кул­турни и научни съби­тия, даре­ния за църкви, бол­ници и за редица други соци­ални и пат­ри­о­тични каузи.

Симеон Пешов зави­наги вгради името си в българ­ския стро­и­те­лен бранш. Уме­еше да ръко­води с раз­би­ра­нето, че хората са глав­ното богат­ство и с тази грижа изгради поко­ле­ния талант­ливи спе­ци­а­ли­сти, а корпо­ра­тив­ната соци­ална поли­тика е отли­чи­телна черта и до ден днешен на „Глав­болгар­строй” АД.

От 1976 година съд­бата на инж. Пешов е свър­зана със СССР, а след това и с Русия. Започва като старши експерт в Главна дирекция „Стро­и­тел­ство на НРБ в СССР”, а от яну­ари 1990 г. е пре­зи­дент на Глав­болгар­строй. От 2003 до 2010 г. е пред­се­да­тел, а след това поче­тен пред­се­да­тел на Кама­рата на стро­и­те­лите в Бълга­рия. Той е най-​знатният българ­ски стро­и­тел, достоен прием-​ник на заве­тите на Майстор Кольо Фичето, а „Глав­болгар­строй”, която е негово дело и кауза, е най-​голямата стро­и­телна компа­ния у нас с над 50-​годишен опит, при­знат далеч зад пре­де­лите на Отечес-​твото — в Русия, Казах­стан, Украйна, Герма­ния, Бела­рус, Узбекис-​тан, в Африка и Близ­кия Изток. Най-​мащабните про­екти на „Глав-​болгарстрой” през послед­ните години са зала „Арена Армеец”, Южната дъга на Око­ло­връст­ното шосе в София, ремонтът на Наци­о­нал­ния ста­дион „Васил Лев­ски”, стро­и­тел­ството на РВД — аерогара „София”, Наци­о­нал­ният музей „Квад­рат 500″, „София Ринг мол”, Музей­ният комплекс „Цари Мали град” в род­ното му село Бел­чин, много тури­сти­че­ски комплекси и инфра­струк­турни обекти, спе­че­лили всички възможни отли­чия за каче­ство и професионализъм.

Гор­де­еше се с меж­ду­на­род­ната премия „Петър Велики”, учре­дена от Сдруже­ни­ето на най-​добрите мени­джъри на новата епоха и връ­чена му „за раз­ви­ти­ето на сътруд­ни­че­ството между Русия и други страни”. Той бе сред учре­ди­те­лите и най-​активни участ­ници на Форум „България-​Русия”.

Негов девиз и житейско верую бе, че най-​важни са хората!

Симеон Пешов бе голям при­я­тел на в. „Русия днес-​Россия сего­дня” и в. ЗЕМЯ и зави­наги ще остане в сърцата ни.

Най-​искрени събо­лез­но­ва­ния на Бисерка, Ани, Камен, Калин и цялото му голямо семейство, на екипа на ГБС!

Поклон пред паметта му!

Сбогом, при­я­телю!

Свет­лана Шарен­кова и при­я­те­лите от Форум „България-​Русия”, ЗЕМЯ и „Русия днес-​Россия сегодня”