Печат

Новата модификация руско ядрено гориво отива първо в Унгария

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Пети и шести блок на АЕЦ "Пакш" са руски, изграждат се с кредит от Русия

Горив­ната компа­ния на „Роса­том” — ТВЕЛ, завърши про­ект за раз­ра­бот­ване и обос­новка на нова модифи­кация ядрено гориво за реак­то­рите ВВЕР-​440 на унгар­ската АЕЦ „Пакш”. На въз­ложи­теля — MVM Paks Ltd., бе пре­да­ден пълен пакет документи за лицен­зи­ране на новото гориво в наци­о­нал­ния ядрен регу­ла­тор на страната.

Пър­вата пар­тида модифици­рано ядрено гориво от второ поко­ле­ние за ВВЕР-​440 ще бъде доста­вена на АЕЦ „Пакш” тази година.

В про­екта по раз­ра­бот­ване и обос­новка на новото гориво участваха спе­ци­а­ли­сти от раз­лични инсти­тути и предпри­я­тия. Дого­ворът между ТВЕЛ и унгар­ската MVM Paks Ltd. за реа­ли­зи­ране на инже­не­ринго­вия про­ект за раз­ра­бот­ване, обос­новка и внед­ря­ване на ново гориво бе подпи­сан в края на 2017 година.

ТВЕЛ и АЕЦ „Пакш” са свър­зани с многого­дишни парт­ньор­ски отноше­ния и редица успешно реа­ли­зи­рани про­екти. Внед­ря­ва­нето на нова модифи­кация гориво в чети­рите енерго­блока на АЕЦ „Пакш” ще поз­воли на въз­ложи­теля постепенно да намали гори­вния компо­нент в раз­хо­дите за про­из­вод­ство на елек­тро­е­нергия и да получи осе­заем ико­номи­че­ски ефект. АЕЦ „Пакш” изра­ботва близо поло­ви­ната от елек­тро­е­нерги­ята на Унга­рия и за нас, като про­из­во­ди­тели на ядрено гориво, е въпрос на про­фе­си­о­нална гор­дост да осигу­рим за унгар­ската атомна енерге­тика надеждни доставки не само на каче­ствена, но и на ико­номи­че­ски изгодна про­дукция”, отбе­ляза пре­зи­дентът на ТВЕЛ Ната­лия Никипелова.

АЕЦ „Пакш” е изгра­дена по съвет­ски про­ект с четири реак­тора ВВЕР-​440. В края на 2014 година държав­ната руска корпо­рация „Роса­том” и компа­ни­ята MVM (Унга­рия) подпи­саха дого­вор за изграж­да­нето на два нови блока — пети и шести(проект „Пакш-​2″) с реак­тори по новия руски про­ект ВВЕР-​1200, съо­т­вет­стващи на най-​съвременните изис­ква­ния. През март същата година Русия и Унга­рия подпи­саха дого­вор за предо­ста­вяне на държа­вен кре­дит до 10 мили­арда евро за достро­ява­нето на АЕЦ „Пакш”. Цялото изграж­дане струва 12,5 мили­арда евро. Гене­ра­лен про­ек­тант на обекта е АД „Атомпроект”.