Печат

Американци в "Козлодуй"!

Автор Проф. Свет­лана Шарен­кова. Пуб­ли­ку­вана в Новини

А корабче плува ли?

При поред­ната си оби­колка с „джип­ката на властта” Бори­сов съобщи на народа, че е решил да закупи „най-​модерния” аме­ри­кан­ски ядрен реак­тор за АЕЦ „Коз­ло­дуй”, защото му било омръз­нало да купува рус­ките, с които нищо не можело да се направи!? Тук не комен­ти­раме, че исто­ри­че­ски СССР, а днес Русия е водеща държава в раз­ра­бот­ката на ядре­ните тех­но­логии, но пък се питаме докога ще слушаме тези без­крайни лакър­дии, изва­дени сякаш от сце­на­рий на сел­ска вечеринка?

В нача­лото лидерът на ГЕРБ нари­чаше „Белене” гьол с жаби, сетне го превърна в „стра­теги­че­ски про­ект”, а днес ново 20! — наме­рил бил една нива в Коз­ло­дуй и щял да построи там 7-​и атомен реак­тор, ама задължи­телно да бъдел американски…

Ето това е т. нар. риълпо­ли­тика на Бори­сов — във Вашинг­тон той кози­рува, а в Москва се изви­нява… За 10 години на власт не можа да раз­бере един елемен­та­рен посту­лат, че енерге­ти­ката не е тема за шегички, про­паганда или игра за оце­ля­ване. Енерге­ти­ката е висо­ко­експертна дей­ност, под­чи­нена на сложни ико­номи­че­ски и тех­но­логични пра­вила, на управ­лен­ска логика и стра­теги­че­ско пла­ни­ране за десе­ти­ле­тия напред. Опи­тите да бъде превър­ната в конюнк­турна геопо­ли­тика се про­ва­лиха, защото енергий­ните про­екти в Европа се раз­ви­ват въпреки запла­хите на русофоб­ските яст­реби от Брюк­сел и Вашингтон.

Енерге­ти­ката е въпрос на наци­о­на­лен суве­ре­ни­тет и наци­о­нална сигур­ност. И вме­сто Бълга­рия да стане енергиен център на Бал­ка­ните, така както визи­о­нер­ски е пла­ни­рано от управ­ле­ни­ето на Тодор Жив­ков (мен­торът на Б. Б.), под „мъд­рото” ръко­вод­ство на ГЕРБ бяхме превър­нати в послу­шен изпъл­ни­тел на чужда воля и инте­реси. Сигурно Бори­сов се изжи­вява като голям геопо­ли­ти­че­ски играч, но всъщ­ност показва страх и отча­я­ние — защото е ясно, че обеща­ни­ето му да купи и мон­тира US ядрен реак­тор е неизпъл­нимо през след­ващите 1520 години. Той про­сто иска да спаси кожата си, но нито ядре­ните му фан­та­зии, нито предпла­те­ните Ф-​16 ще му свършат работа, тъй като дори и Вашинг­тон не може да му гаран­тира оста­ва­нето на власт. А заради напраз­ните надежди за оце­ля­ване на мафиотско-​мутренската олигар­хия, бедна и затъ­нала в системна криза Бълга­рия плаща и ще плаща мили­арди на воен­но­промиш­ле­ния и ядрен комплекс на САЩ. Заради „илю­зи­ите Бори­сови” тези пари няма да се инве­сти­рат в бъдещето на стра­ната ни — за инду­стрия, ико­номика и туризъм, за пен­сии и соци­ални поли­тики, но ще обвържат поко­ле­ния българи с тях­ното изплащане.

Пом­ним как преди няколко години по подо­бен начин мини­стърът от каби­нета „Орешар­ски” Драгомир Стой­нев се опита да заиг­рае с „Уестинг­хаус” за 7-​и реак­тор в АЕЦ „Коз­ло­дуй”. И тогава „надеж­дата” беше, че аме­ри­канците ще запа­зят каби­нета на БСП и ДПС, но въпреки тези негови уси­лия… пра­ви­тел­ството позорно падна. Това ще се случи и на ГЕРБ, и на Бори­сов! Защото едно „предпо­лагат” управ­ля­ващите, но друго „разпо­лагат” българ­ските граж­дани — 70% от които искат оставка и нов модел на управление!

И още нещо много важно! Про­блемът за внед­ря­ва­нето и закупу­ва­нето на руски реак­тори съв­сем не е свър­зан с Кремъл и Путин, той си е чисто българ­ски! Защото слу­ги­нажът на управ­ниците ни заради външен натиск вече два пъти спира АЕЦ „Белене”. Пър­вият — през далеч­ната 1990 г. под дик­товка на Вашинг­тон и с помощта на Париж. Вто­рият — от пра­ви­тел­ство на Бори­сов, с нарочно реше­ние на Пар­ламента на 29.03.2012 г. — две сед­мици след посеще­ни­ето на Хилари Клинтън в София. Така се случи и с „Южен поток” след идва­нето на няка­кви трима аме­ри­кан­ски сена­тори, когато, срещайки се с тях, Пламен Орешар­ски „търже­ствено” обяви спи­ра­нето на стра­теги­че­ския европе­йски газов проект.

Ако не беше рабо­лепи­ето на българ­ските пра­ви­тел­ства през 2018 г. в АЕЦ „Белене” щеше да зара­боти 1-​ви реак­тор, на след­ващата година и 2-​ри, а българ­ската енерге­тика щеше да има пер­спек­тива за „Зеле­ната сделка 2050″. Но докато други малки и големи европе­йски държави защи­тават своя наци­о­на­лен инте­рес и изграж­дат енергийни и инфра­струк­турни про­екти с Русия, Бълга­рия се огъва пред чуждия натиск, който пре­връща стра­ната ни в най-​бедната, корумпи­рана и безпер­спек­тивна държава в ЕС.

Колко още мили­арда ще похарчи Бори­сов, за да остане на власт? И Кой ще плаща за него­вите аван­тюри? Защото днес Той с лека ръка харчи народни пари, а не парите от шкаф­чето си.

Време е всички заедно да спрем това безумие, да сложим край на тази про­ва­лена власт! Време е да нака­раме Бойко Бори­сов да забрави думата „Соngratulations” и да научи думата „Оставка”. Време е, да си вър­нем пре­взе­тата държава, а мла­дите българи да полу­чат пер­спек­тива за работа и реа­ли­за­ция, да съз­да­ват семейства, да раж­дат и отг­леж­дат децата си в най-​прекрасната за всички ни страна — България.