Печат

Оскверняването на паметника е поредният кощунствен акт

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Така посол­ството на РФ у нас комен­тира поред­ното осквер­ня­ване на Памет­ника на Съвет­ската армия в София. Ван­дали са нари­су­вали нацистки сим­воли с черна боя във втор­ник (13 октом­ври) през нощта, съобщи ТАСС. В същия ден посол­ството на Русия в Бълга­рия изрази дъл­бо­кото си възмуще­ние на офици­ал­ната си стра­ница във Фейс­бук: „Изпи­са­ният на памет­ника надпис се отнася за бригада на пре­стъп­ната Waffen-​SS, състо­яща се от 700 българи доб­ро­волци, осъдена от Нюрн­берг­ския три­бу­нал. При­пом­няме, че на 20 ноем­ври се навършват 75 години от нача­лото на съдеб­ния процес над хит­ле­рист­кия режим. Исто­ри­ята доказа, че нацизмът е начин за потъп­к­ване на пра­вата и сво­бо­дите на човека, всички онези циви­ли­за­ци­онни принципи, за които чове­че­ството е стра­дало векове”.

Смя­таме, че би било по-​резултативно отноше­ни­ето към отдел­ните исто­ри­че­ски факти да се изра­зява на научни конфе­ренции, откол­кото на монумен­тите, посве­тени на паметта на геро­ите в осво­бож­де­ни­ето на Европа от кафя­вата чума”, гласи още коментарът.

Рус­кото посол­ство в Бълга­рия изрази надежда, че „срам­ната про­ява на нео­наци­зъм няма да остане неза­бе­ля­зана от сто­лич­ната град­ска адми­ни­страция и българ­ските пра­вопри­лагащи органи”.

При­пом­няме, че памет­ни­кът редовно е под­лаган на ван­дал­ски атаки въпреки обръще­ни­ята на рус­ките дипло­мати към кмет­ството на София и към орга­ните на държав­ната власт с молба да се осигури ефек­тивна охрана на монумента. По информация на ТАСС въз­ста­но­ви­тел­ните работи по памет­ника са почти завършени.