Печат

Създадоха алгоритъм за откриване на COVID-19 чрез кашлица

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Лабо­ра­то­ри­ята за изку­ствен инте­лект на „Сбер” („Сбер­банк”) съз­даде алго­ритъм, който опре­деля веро­ят­но­стта от забо­ля­ване с COVID-​19 само за минута. Това става чрез кратко про­уч­ване и звуци от глас, дишане и каш­лица, съобщиха от прес­служ­бата на бан­ката за „Ведомости”.

Раз­бира се, нашият модел все още не постига точ­но­стта на био­логич­ния PCR тест за коро­на­ви­рус, което не е изне­на­д­ващо, но вече има срав­ними харак­те­ри­стики”, поясни пър­вият заместник-​председател на упра­ви­тел­ния съвет на „Сбер­банк” Алек­сандър Ведя­хин. По думите му това не е медицин­ско диагно­стично сред­ство, а по-​скоро „лична еже­дневна проверка”.

Както пояс­ниха от „Сбер­банк”, алго­ритъмът транс­формира полу­че­ните зву­ко­за­писи в спек­трограма, показ­ваща енерги­ята на звука при раз­лични честоти и ана­ли­зира налич­ната информация, като използва дъл­бока кон­во­люци­онна нев­ронна мрежа. За раз­ра­бот­ва­нето на модела са използвани над 1000 проби звуци от дишане и каш­лица на паци­енти с COVID-​19, а в бъдеще обемът на дан­ните ще се разширява.

Видя­хин добави, че „Сбер” пла­нира да съз­даде спе­ци­ално при­ложе­ние към своя алго­ритъм. Предпо­лага се, че то ще бъде достъпно в App Store и Google Play.