Печат

След срещата в Берлин въпросителните остават

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Съвет­ниците на лиде­рите от „норманд­ската четворка” про­ведоха в Бер­лин откро­вен разго­вор, който беше поле­зен, но окон­ча­телни реше­ния по нито един от пунк­то­вете на прего­во­рите не бяха постиг­нати, съобщи пред жур­на­ли­сти в нача­лото на сед­мицата заместник-​ръководителят на адми­ни­страци­ята на рус­кия пре­зи­дент Дмит­рий Козак.

За съжа­ле­ние, няма с какво да се похва­лим”, каза той. Въпреки това Козак отбе­ляза, че се е състоял обмен на мне­ния по всички принципни въпроси при реа­ли­зи­ра­нето на Мин­ските спо­ра­зуме­ния и на резул­та­тите от Париж­ката среща на високо рав­нище през 2019 г. „Не успяхме да стиг­нем до окон­ча­телни реше­ния. Дого­во­рихме се, че ще бъдат подго­т­вени нови принципни под­ходи към изра­бот­ва­нето на пътна карта н Три­стран­ната кон­тактна група за все­обем­ното урегу­ли­ране на конфликта в Източна Украйна”, съобщи Козак.

Все пак той опре­дели срещата като полезна. „Всеки от участ­ниците в прего­во­рите обо­значи сво­ята позиция, сво­ите принци­пи­ални под­ходи към пер­спек­ти­вите за урегу­ли­ра­нето на конфликта, но на прак­тика по нито един от въпро­сите засега не успяхме да наме­рим окон­ча­телно реше­ние”, каза в заклю­че­ние Козак.

Прего­во­рите са продължили около шест часа. Пре­диш­ната среща на поли­ти­че­с­ките съвет­ници в „норман­ски формат” се състоя също в Бер­лин на 11 сеп­тем­ври мина­лата година.

Козак съобщи, че участ­ниците в прего­во­рите са се дого­во­рили да се срещ­нат още вед­нъж след две сед­мици, за да обсъдят въпро­сите на урегу­ли­ра­нето на конфликта в Източна Украйна.