Печат

НАТО дебаркира върху руски търговски кораб

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Воен­но­служещи от Силите със спе­ци­ално пред­на­зна­че­ние на ВМС на Гърция, вли­защи в НАТО, демон­стра­тивно дебар­ки­раха върху рус­кия търгов­ски кораб „Адлер” в Сре­ди­земно море, съобщи в сряда пор­талът Avia​.pro, като се позо­вава на гръцки медии.

Спо­ред пуб­ли­ку­ва­ните данни гръцки кораб е пре­след­вал „Адлер”, след което на борда му за про­верка се сто­варва десант от под­раз­де­ле­ния на Силите със спе­ци­ално пред­на­зна­че­ние на гръц­ките ВМС. Воен­ните са предпо­лагали, че на кораба може да се намира въоръже­ние, изпра­тено от Русия за Либия.

Екипажът на „Адлер” се е съгла­сил кора­бът да бъде про­ве­рен. Отбе­лязва се, че воен­ните не са наме­рили нищо забра­нено или подо­зри­телно и във връзка с това инци­дентът се смя­тал за изчерпан. Миси­ята на Европе­йския съюз нарече в туитър този епи­зод „друже­ствена” про­верка на кораба в рам­ките на опе­раци­ята IRINI, чиято цел е да бъдат пре­се­чени неза­кон­ните доставки на въоръже­ния в Либия.

В края на декем­ври мина­лата година начал­ни­кът на Гене­рал­ния щаб на Въоръже­ните сили на Русия армейски гене­рал Вале­рий Гера­симов съобщи на брифинг за чуж­де­стран­ните военни аташета, че се заси­лва анти­рус­ката насо­че­ност на меропри­я­ти­ята за подго­товка на войските на НАТО и про­во­каци­он­ната дей­ност на али­анса около рус­ките граници.

Заместник-​министърът на отбра­ната генерал-​полковник Алек­сандър Фомин отбе­ляза, че уве­ли­ча­ващата се актив­ност на авиаци­ята и на воен­номор­ските сили на али­анса около гра­ниците на Русия може да доведе до сери­о­зни инциденти.