Печат

Има шанс руската ваксина да влезе в Европа

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Пър­вият етап за полу­ча­ване на раз­реше­ние за спешна упо­треба на рус­ката вак­сина срещу COVID-​19 „Спут­ник V” в ЕС е насро­чен за 19 яну­ари 2021 г. Това съобщи за ТАСС ръко­во­ди­те­лят на Рус­кия фонд за директни инве­стиции (РФПИ) Кирил Дмит­риев в сряда.

Той поясни, че става дума за така наре­че­ната научна кон­сул­тация (scientific review), като заяв­ката за полу­ча­ване на раз­реше­ние е пода­дена от РФПИ на 22 декември.

Дмит­риев уточни, че проце­сът на реги­страция на рус­кия препа­рат в Европе­й­с­ката агенция по лекар­ствата (ЕМА) е задействан в края на октом­ври на 2020 година.

Преди това офици­ал­ният пред­ста­ви­тел на Евро­коми­си­ята Щефан Де Киър­смейкър съобщи, че не е имало искване за сер­тифици­ране на лекар­ството от про­из­во­ди­теля на „Спут­ник V” за европе­йския пазар, но е в кон­такт с EMA.

На 8 яну­ари ръко­во­ди­те­лят на Европе­й­с­ката коми­сия Урсула фон дер Лайен, отго­ва­ряйки на въпрос за евен­ту­ално закупу­ване на рус­ката вак­сина от страна на ЕС, заяви, че стра­ните от Евро­съюза могат да купу­ват вак­сини срещу коро­на­ви­рус само чрез общо­ев­ропе­йски преговори.

На 6 яну­ари беше съобщено, че про­из­вод­ството на вак­сини срещу коро­на­ви­рус в Европе­йския съюз, вклю­чи­телно рус­кия препа­рат „Спут­ник V”, е тео­ре­тично възможно само след сер­тифици­ране от Европе­й­с­ката агенция по лекар­ствата. Това заяви заместник-​официалният пред­ста­ви­тел на герман­ското пра­ви­тел­ство Улрике Демер.