Печат

САЩ обявяват нови санкции срещу Москва

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

На 15 април в САЩ се оча­кваше обя­вя­ва­нето на нови „болез­нени” санкции срещу Русия, които „да нане­сат тежък удар по рус­ката ико­номика”. По изтек­лата в аме­ри­кан­с­ките медии пред­ва­ри­телна информация стана ясно, че поред­ните „нака­за­телни мерки” на Вашинг­тон са насо­чени срещу суве­рен­ния дълг на Русия, засягат около 12 руски граж­дани и 20 компа­нии, вклю­ч­ват изгон­ва­нето на 10 дипло­мати. Спо­ред в. „Уол­стрийт джър­нъл” пред­стои Джо Байдън да издаде указ за разши­ря­ване забра­ните за търгов­ски опе­рации на аме­ри­кан­с­ките банки с руски държавни облигации.

САЩ обяс­ня­ват налага­нето на нови санкции с хакер­ските атаки, нане­сени през декем­ври м.г. по програм­ното осигу­ря­ване на компа­ни­ята SolarWinds, чиито кли­енти са важни аме­ри­кан­ски ведом­ства. Сред тях са Мини­стер­ството на пра­во­съди­ето, Държав­ният депар­тамент, Агенци­ята за наци­о­нална сигур­ност и също 400 големи компа­нии. Спо­ред аме­ри­кан­с­ките спец­служби ата­ките са били извършени от руски хакери. Дока­за­тел­ства за обви­не­ни­ята обаче така и не бяха представени.

Белият дом ще отго­вори на кибер напа­де­ни­ето не само със санкции, но и с видими и неви­дими инструменти”, заяви съвет­ни­кът по наци­о­нална сигур­ност Джейк Съли­ван. А спо­ред „Ню Йорк таймс” САЩ ще нане­сат „скрити кон­тра­удари”, които рус­кото ръко­вод­ство, раз­уз­на­ване и военни ще усе­тят, но за тях няма да узнаят в другите страни. Джо Байдън невед­нъж я заявя­вал, че „Вла­ди­мир Путин ще плати висока цена за наме­сата в избо­рите в САЩ”. В сряда аме­ри­кан­ският посла­ник в Москва бе изви­кан в Кремъл и бе пре­дупре­ден, че ако бъдат обявени нови санкции, отго­ворът на Русия ще бъде „неза­ба­вен и решителен”.