Печат

Русия призова да се спазва конвенцията от Монтрьо

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Русия изхожда от предпо­ложе­ни­ето, че всички страни, заин­те­ре­су­вани от сигур­но­стта и без­опас­но­стта в реги­она на Черно море, ще спаз­ват кон­венци­ята от Мон­трьо, каза в интервю за ТАСС заместник-​министърът на външ­ните работи Алек­сандър Глушко, комен­ти­райки заяв­ле­ни­ето на тур­ския пре­зи­дент Реджеп Таип Ердоган, че пла­ни­ращият се канал „Истан­бул” няма да попада под действи­ето на конвенцията.

Ние винаги сме оце­ня­вали високо позици­ята на Турция в защита на кон­венци­ята от Мон­трьо, която в продълже­ние на десе­ти­ле­тия е един от глав­ните инструменти за поддър­жане на сигур­но­стта и ста­бил­но­стта в този регион. Изхож­даме от убеж­де­ни­ето, че всички страни, които са реално заин­те­ре­су­вани от поддър­жа­нето на необ­хо­димото рав­нище на сигур­но­стта и ста­бил­но­стта, ще напра­вят всичко възможно, за да не може няка­кви тех­ни­че­ски реше­ния да проме­нят прав­ния режим на преми­на­ване през про­ли­вите”, каза Глушко.

Про­ектът „Истан­бул” беше анон­си­ран за първи път от Ердоган през 2011 г. и имаше за цел да стане нова кора­бопла­ва­телна арте­рия в запад­ната част на Истан­бул, съе­ди­ня­ваща Черно и Мраморно море. През декем­ври 2019 г. пре­зи­дентът на Турция заяви, че мор­ските кому­ни­кации през канала няма да попа­дат под действи­ето на кон­венци­ята от Монтрьо.

Кон­венци­ята от Мон­трьо, при­ета през 1936 г. на конфе­ренция в град Мон­трьо, Швейца­рия, запазва сво­бо­дата на преми­на­ване през про­ли­вите само за търгов­ски кораби. Режимът на преми­на­ване на военни кораби от чер­номор­ски и нечер­номор­ски държави е раз­ли­чен. Така напри­мер при усло­вие на пред­ва­ри­телно уве­домя­ване воен­ните кораби от вся­ка­къв клас на чер­номор­ските държави могат да преми­на­ват през про­ли­вите. За воен­ните кораби на нечер­номор­ски държави са въве­дени съще­ствени огра­ни­че­ния по клас и тонаж.