Печат

В Москва започват да ваксинират по домовете

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Мос­ков­чани ще могат да се вак­си­ни­рат срещу коро­на­ви­рус у дома. За нача­лото на съо­т­вет­ната вак­си­наци­онна кампа­ния обяви във втор­ник заместник-​кметът на Москва по соци­ално раз­ви­тие Ана­ста­сия Ракова.

По думите й на първо място, такава вак­си­нация се осигу­рява за граж­дани, които полу­ча­ват соци­ални услуги у дома и изпит­ват затруд­не­ния с при­движ­ва­нето. Към този момент в града има около 120 хиляди такива граж­дани. Ракова уточни, че във всички адми­ни­стра­тивни райони на Москва са сформи­рани 66 екипа, които вак­си­ни­рат граж­дани у дома. В екипите са вклю­чени ква­лифици­рани лекари и медицин­ски сестри от град­ските поли­кли­ники към Депар­тамента на здра­веопазва­нето в Москва.

Всеки екип е обо­рудван със спе­ци­а­лен фармацев­ти­чен термо­кон­тей­нер, който поддържа темпе­ра­ту­рата вътре не по-​висока от минус 18 гра­дуса, а също и с инди­ви­ду­ални предпазни сред­ства. Ана­ста­сия Ракова поясни, че не се изис­ква спе­ци­ално да се кан­ди­дат­ства за вак­си­нация срещу коро­на­ви­рус у дома.

Цялата необ­хо­дима информация за хора с огра­ни­чена подвиж­ност, ще бъде пре­хвър­лена в поли­кли­ни­ките от орга­ните за соци­ал­ната защита на насе­ле­ни­ето”, уточни тя.

На 7 април кметът на сто­лицата Сергей Собя­нин, обобща­вайки годи­ната от нача­лото на пан­деми­ята, заяви, че вече над 1 милион души в Москва са вак­си­ни­рани срещу COVID-​19. Той също така под­черта, че Москва бе пър­вият руски град, в който се е появило тогава слабо позна­тото забо­ля­ване. Благо­да­ре­ние на бър­зите реакции на мос­ков­ските вла­сти и ква­лифици­ра­ните лекари, Москва успя да вземе под кон­трол ситуацията.