Печат

САЩ няма да въвеждат санкции за "Северен поток-2"

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Това съобщава изда­ни­ето Politico, позо­ва­вайки се на източ­ници от 13 октом­ври. Както отбе­лязва изда­ни­ето, конгре­сът на САЩ и в част­ност сена­торът Тед Круз, от дълго време пле­ди­рат за въвеж­дане на санкции по отноше­ние на газопро­вода „Севе­рен поток-​2″. За да отстои сво­ята гледна точка Круз задържа назна­ча­ва­нето на седем аме­ри­кан­ски посла­ници, с което нанася вреда върху репу­таци­ята на САЩ в света.

Спо­ред Politico на 10 август Круз е про­вел разго­вор със съвет­ника по наци­о­нална сигур­ност Джейк Съли­ван. Той попи­тал сена­тора дали е готов да утвърди кан­ди­да­ту­рите за посла­ници. Обсъж­да­нето се про­вело „зле”, казал събе­сед­ник на изда­ни­ето. Круз заявил, че адми­ни­страци­ята на Байдън юри­ди­че­ски е упъл­номощена да въведе санкции. Но в отго­вор ясно му било дадено да раз­бере, че ника­кви санкции няма да бъдат въвеж­дани по време на пре­зи­дент­ството на Байдън.

На 13 октом­ври пре­зи­дентът Путин заяви, че въвеж­да­нето в експло­атация на „Севе­рен поток-​2″ ще понижи напреже­ни­ето на европе­йския енергиен пазар. Той опро­верга напад­ките, че Русия използва енерге­ти­ката като оръжие.