Печат

В Японско море стартираха руско-китайски военни учения

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Съвмест­ните руско-​китайски воен­номор­ски уче­ния „Мор­ско вза­и­мо­действие — 2021″ стар­ти­раха в Япон­ско море, съобщиха в четвъртък от прес­служ­бата на Тихо­оке­ан­ския флот на рус­ките Воен­номор­ски сили. Те ще продължат до 17 октомври.

Рус­кият флот е пред­ста­вен на уче­ни­ята с големия про­ти­во­лодъ­чен кораб „Адми­рал Пан­те­леев”, кор­ве­тите „Герой на Рус­ката феде­рация Алдар Циденжапов” и „Громки”, два бойни мино­чи­стача, под­вод­ницата „Уст-​Болшерецк”, както и с раке­тен катер и спо­мага­те­лен кораб.

От Вое­номор­ските сили на Народ­но­осво­бо­ди­тел­ната армия на Китай са задействани ескад­ре­ните мино­носци „Кун Мин” и „Нан Чан”, кор­ве­тите „Бин Чжоу” и „Ли Чжоу”, както и дизелна под­вод­ница, кораб за комплексно снаб­дя­ване и спа­си­те­лен съд. В наве­че­ри­ето на уче­ни­ето отрядът китайски кораби при­стигна в района на залива Петър Велики.

Освен кора­бите, към руско-​китайските уче­ния са при­вле­чени 12 само­лета и вер­то­лета от мор­ската авиация на рус­кия Тихо­оке­ан­ски флот и на Воен­номор­ските сили на Китай.

По време на прак­ти­че­с­ките действия екипажите на кора­бите на двете страни ще отра­бо­тят съвместно так­ти­че­ско манев­ри­ране, про­ти­во­минно осигу­ря­ване на отря­дите, ще извършат арти­ле­рийски стрелби по мор­ски цели, ще осъще­ствят тър­сене и бло­ки­ране на под­вод­ница на усло­вен противник.