Печат

Санкциите на САЩ срещу "Северен поток-2" са недопустими

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Западът, воден от САЩ, при­лага санкции по повод и без повод, крещящ при­мер за това са огра­ни­че­ни­ята за газопро­вода „Севе­рен поток-​2″, каза рус­кият външен мини­стър Сергей Лав­ров, цити­ран от РИА „Новости”.

Ясно е, че рабо­тим в много трудни усло­вия, а пре­диз­ви­ка­тел­ствата и рис­ко­вете са много­странни. В продълже­ние на много години в белег на времето се е превър­нало използва­нето на поли­ти­че­ски моти­ви­рани едно­странни огра­ни­че­ния от редица западни държави, дори от пове­чето западни държави, водени от аме­ри­канците, които се хващат за всичко с осно­ва­ние или без. Раз­бира се, недопу­стим при­мер за това е какво пра­вят те със „Севе­рен поток-2″,заяви Лав­ров на форума „Меж­ду­на­ро­ден дне­вен ред на рус­кия биз­нес: пре­диз­ви­ка­тел­ства, рис­кове, стра­тегия за вза­и­мо­действие с държавата”.

Ние от своя страна отго­ва­ряме на подобни недруже­любни стъпки по про­ве­рен, адек­ва­тен начин, ръко­во­дим се от зада­чите за поддър­жане на ста­бил­но­стта на нашата наци­о­нална ико­номика и финан­сова система”, отбе­ляза рус­кият дипломат.

По-​рано държав­ният сек­ре­тар на САЩ Антъни Блин­кен съобщи, че адми­ни­страци­ята на аме­ри­кан­ското пра­ви­тел­ство въвежда санкции по отноше­ние на два стро­и­телни кораба и една свър­зана с Русия компа­ния, които участват в реа­ли­зи­ра­нето на газопро­вода „Севе­рен поток-​2″.

Рус­ката феде­рация много­кратно е при­зо­ва­вала за пре­кра­тя­ване на споме­на­ва­нето на про­екта „Севе­рен поток-​2″ в поли­ти­зи­ран кон­текст, тъй като става дума за търгов­ски про­ект, който е от полза както за Русия, така и за Европе­йския съюз.