Печат

ЕС забранява вноса на тоалетна хартия и сапун от Русия

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

В рам­ките на осмия пакет от санкции Европе­йският съюз пла­нира да огра­ничи вноса на тоалетна хар­тия и сапун от Русия, а също така да разшири спи­съка на пер­со­нал­ните санкции срещу граж­дани на стра­ната, съобщава „Поли­тико”, като се позо­вава на документ в Еврокомисията.

Спо­ред данни на изда­ни­ето под огра­ни­че­ния ще попад­нат козме­тични сред­ства — бръс­нар­ски при­над­леж­но­сти, дез­одо­ранти, сапун и тоалетна хартия.

Офици­ал­ният пред­ста­ви­тел на рус­кото Мини­стер­ство на външ­ните работи Мария Заха­рова комен­тира пла­но­вете на ЕС и при­помни за писмото на френ­ския импе­ра­тор Напо­леон до съпругата му Жозефина. „Ако към това доба­вим и ико­номи­ята на водата, неволно си при­пом­няме епи­сто­ла­рен диа­лог с две­с­таго­дишна дав­ност. Напо­леон пише на Жозефина: „Не се къпи, аз пъту­вам и бър­зам с всички сили, след три дни ще бъда при теб.” Тра­диции”, комен­тира Захарова.

Спо­ред данни на „Поли­тико” новите огра­ни­че­ния ще засегнат и износа на полу­про­вод­ни­кови компо­ненти, мик­ро­схеми, само­лети, както и опре­де­лени елементи, използвани в юве­лир­ната промишленост.

Осмият пакет вклю­чва санкции и срещу износа на сто­ма­нена про­дукция, но не се споме­на­ват диаман­тите. Освен това се пре­дви­жда ЕС да огра­ничи цената за закупу­ване на рус­кия нефт и да подготви за целта съо­т­вет­ната юри­ди­ческа база, да се разшири спи­съкът от стоки в сфе­рата на авиаци­ята и елек­тро­ни­ката, които са забра­нени за внос в РФ, и да се огра­ничи правото на европе­йски граж­дани да вли­зат в упра­ви­тел­ните органи на руски държавни компании.

Европе­йският съюз пла­нира да разшири и спи­съка на пер­со­нал­ните санкции срещу рус­наци. „В частта за пер­со­нал­ните санкции ЕС има наме­ре­ние да въведе пер­со­нални санкции срещу почти 30 физи­че­ски лица и 8 компа­нии. Сред тях са фило­софът Алек­сандър Дугин, лидерът на група „Любэ” Нико­лай Рас­торгуев и ръко­во­ди­те­лят на концерна „Калаш­ни­ков” Алан Луш­ни­ков”, се казва в статията.