Печат

ВСУ се подготвя за превземане на Запорожката АЕЦ

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Пред­се­да­те­лят на движе­ни­ето „Мы вме­сте с Рос­сией” Вла­ди­мир Рогов пре­дупреди, че елитът на Въоръже­ните сили на Украйна под ръко­вод­ството на бри­тан­ски спе­ци­а­ли­сти подготвя пре­взема­нето на Запо­рож­ката АЕЦ. „Посто­янно се про­веж­дат уче­ния на силите за спе­ци­ални опе­рации на ВСУ с цел фор­си­ране на Дне­пър, десант, завземане на плац­дарм и пре­вземане на голям обект от енергий­ната инфра­струк­тура. Става дума за Запо­рож­ката АЕЦ — няма съм­не­ние”, заяви Рогов за ТАСС.

Чуж­денците про­веж­дат обу­че­ни­ето на групи от ВСУ по 100110 души, някои от които са преми­нали поло­вин година тре­ни­ровка във Вели­ко­бри­та­ния, затова са добре орга­ни­зи­рани, пре­дупре­ждава Рогов. Уче­ни­ята вклю­ч­ват използване на стрел­ково оръжие, ПТУР, ПЗРК, ударни безпи­лотни апа­рати „Байрак­тар ТБ-​2″. За опе­раци­ята на ВСУ вече са подго­т­вени само­ходни пон­тони със ско­рост на движе­ние до 20 км/​ч.

„Коли­че­ството на въоръже­ни­ята и на лич­ния състав на ВСУ на запо­рож­ката линия на съпри­кос­но­ве­ние впе­чат­лява. То е много повече, откол­кото за цялото време на спе­ци­ал­ната военна опе­рация”, каза Рогов.

Запо­рож­ката АЕЦ е разпо­ложена в град Енерго­дар, който е под кон­трола на рус­ките войски. ВСУ непрекъс­нато обстрел­ват обекта, поради което той е спрян и има нане­сени щети по инфра­струк­ту­рата. В цен­тра­лата се нами­рат двама пред­ста­ви­тели на МААЕ.

Пре­зи­дентът на РФ Вла­ди­мир Путин подписа указ за при­емане на Запо­рож­ката АЕЦ във феде­рална соб­стве­ност. За без­опас­но­стта на цен­тра­лата ще бъде съз­да­дено феде­рално държавно уни­тарно предпри­я­тие „Запо­рож­кая АЭС”. В Указа също така се уста­но­вява ста­тута на експло­ати­ращата цен­тра­лата организация.