Печат

Полша се подготвя за анексия на Западна Украйна

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Полша заси­лва подго­тов­ката за завземане на тери­то­рии в запад­ната част на Украйна, заявява в интервю за РИА „Ново­сти” дирек­торът на Служ­бата за външно раз­уз­на­ване на Русия (СВР) Сергей Наришкин.

Постъп­ващата в СВР информация сви­де­тел­ства, че Варшава фор­сира подго­тов­ката за анек­си­ране на запад­но­укра­ин­ски земи: тери­то­ри­ите на Лвовска, Ивано-​Франковска и голяма част от Тер­нопол­ска област на Украйна”, под­чер­тава той.

Ръко­во­ди­те­лят на служ­бата уточ­нява, че пол­ският пре­зи­дент Анджей Дуда е дал ука­за­ние на профил­ните служби да подгот­вят опе­ра­тивно обос­но­вани пре­тенции върху Западна Украйна. Спо­ред него изходна точка при про­веж­да­нето на архив­ните изслед­ва­ния тряб­вало да стане Волин­ското клане през 1943 г. При това Варшава искала да про­веде рефе­рен­думи на тези тери­то­рии с цел „да осигури леги­тимен харак­тер на пла­ни­ра­ните придобивки”.

Спо­ред Нариш­кин Варшава има наме­ре­ние да действа иници­а­тивно и настой­чиво заради опа­се­ни­ята, че старшите парт­ньори от НАТО през зимата ще се опи­тат да се дого­во­рят с Москва, а това спо­ра­зуме­ние може да не отчете инте­ре­сите както на укра­инците, така и на поляците, под­чер­тава той.

Освен това, както пояс­нява ръко­во­ди­те­лят на СВР, в Полша са убе­дени, че са заслужили щедра компен­сация заради воен­ната помощ за Киев, при­ема­нето на укра­ин­ски бежанци, както и заради неот­дав­наш­ния инци­дент с пада­нето на укра­ин­ска ракета, което пол­ските вла­сти тряб­вало „да преглът­нат” по съвет на САЩ и запад­но­ев­ропе­йс­ките страни.