Печат

Руското външно изгуби интерес към Мюнхенската конференция

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Рус­ката делегация не е пла­ни­рала да участва в пред­сто­ящата Мюн­хен­ска конфе­ренция по сигур­но­стта — 2023, дори и да беше пока­нена, тъй като Русия вече няма инте­рес към форума, който загуби сво­ята обек­тив­ност. Това съобщиха на РИА „Ново­сти” от рус­кото външно министерство.

От ведом­ството посо­чиха, че са „обър­нали внима­ние на съобще­ни­ето на пред­се­да­теля на Мюн­хен­ската конфе­ренция по сигур­но­стта (МКС), в което той заявил, че руски офици­ални лица няма да бъдат пока­нени на срещата на МКС през 2023 г., и отбе­ляза наме­ре­ни­ето да бъдат пока­нени лиде­рите на „рус­ката опо­зиция и изгнаници”.

Няма да бъде изпра­тена покана до руски офици­ални лица поради неже­ла­ние „да се дава платформа за тях­ната про­паганда”, заяви пред­се­да­те­лят на конфе­ренци­ята Кри­стоф Хойсген в края на ноем­ври. Той добави: „Искаме да обсъдим бъдещето на Русия с руски опо­зици­онни лидери и изгна­ници — тех­ните гла­сове трябва да бъдат чути и укрепени”.

Външ­ното мини­стер­ство на Русия смята, че това е намеса във вътреш­ните дела на стра­ната и нарече заяв­ле­ни­ето „отказ от диа­лог или страх” да бъде чута глед­ната точка на Москва. „Рус­ката делегация не е пла­нира да участва в Мюн­хен­ската конфе­ренция по сигур­но­стта дого­дина, дори и с покана, тъй като през послед­ните години съби­ти­ето загуби „обек­тив­ност и рав­но­от­да­ле­че­ност”, пре­връщайки се в „чисто транс­ат­лан­ти­че­ски форум”. Инте­ре­сът в Москва към това меропри­я­тие изчезна”, заявиха от мини­стер­ството на външ­ните работи на Русия.