Печат

Монополът на долара постепенно свършва

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Геопо­ли­тика

Русия почти напълно се отказа от долара в износа на оръжие, съобщиха от „Росо­бо­ронэкс­порт”. Това е още една зна­чи­телна стъпка на Москва да се осво­боди от зави­симо­стта от аме­ри­кан­с­ката валута. Това наи­стина предпазва експорт­ните сделки от действи­ето на евен­ту­ални нови санкции, но съз­дава и някои труд­но­сти. „Пове­чето дого­вори на „Росо­бо­ронэкс­порт” сега се склю­ч­ват на базата на руб­лата или на съо­т­вет­ната наци­о­нална валута на стра­ната парт­ньор. Делът на долара в нашите сделки се стреми към нула”, заяви гене­рал­ният дирек­тор на „Росо­бо­ронэкс­порт” Алек­сандър Михеев по време на състо­я­лия се преди сед­мица ави­оса­лон МАКС-​2021.

Всъщ­ност компа­ни­ята отдавна започва да се избавя от долара — още от времето на пре­зи­дент­ството на Обама, когато бяха наложени санкци­ите по т.нар. акт Маг­нит­ски. Още тогава много оръжейни дого­вори бяха подпи­сани на базата на евро. „Най-​големият недо­статък на търго­ви­ята с долари е, че тран­закци­ите преми­на­ват през аме­ри­кан­с­ките финан­сови струк­тури и САЩ винаги знаят кой какво купува от нас и на каква цена. Докато Русия не бе вне­сена в док­три­ните на Вашинг­тон като враже­ска страна, този факт не съз­да­ваше големи про­блеми. След това обаче отноше­ни­ята рязко се влошиха и това наложи да избяг­ваме дола­ро­вите сделки”, обяс­нява гене­рал­ният дирек­тор на Центъра за ана­лиз на стра­теги­ите и тех­но­логи­ите Рус­лан Пухов.

Когато другите държави се съгла­ся­ват да купу­ват руска оръжейна про­дукция за рубли, това е положи­те­лен сиг­нал за наме­ре­ни­ята им и в бъдеще да сътруд­ни­чат с Русия в тази област и да продължат да бъдат кли­енти на рус­кия ВПК, сочат експерти. Те отбе­ляз­ват още един аспект на търго­ви­ята в наци­о­нални валути. При разши­ря­ване обема на сдел­ките чуж­де­стран­ният кли­ент може да излезе на кре­дит­ния пазар за валу­тата на стра­ната изно­си­тел, а това стиму­лира меж­ду­на­род­ния капи­та­лов пазар. Преми­на­ва­нето към търго­вия с рубли повишава тър­се­нето на рус­ката валута, което ста­би­ли­зира ней­ния курс, а сле­до­ва­телно и свър­за­ните с това мак­ро­и­ко­номи­че­ски пока­за­тели, вклю­чи­телно и нама­ля­ва­нето на инфлацията.

Руб­лата играе главна роля в търго­ви­ята със стра­ните от Евро­ази­ат­ския ико­номи­че­ски съюз. Ясна е и тен­денци­ята на пла­номерно отдръп­ване от долара и в търгов­ските отноше­ния с Китай и Европа. Циф­рите са достатъчно крас­но­ре­чиви: в търго­ви­ята с ЕС за пери­ода 20132020 г. делът на долара спадна от 50% на 30%, а делът на руб­лата нарасна от 7% на 19%. В търго­ви­ята с Китай позици­ите на долара пад­наха от 93% до 41%. Съще­временно се заси­лва и ролята на еврото в меж­ду­на­род­ните търгов­ски отноше­ния на Русия.

Отстра­ня­ва­нето на аме­ри­кан­с­ката валута от меж­ду­на­род­ните сделки не става така бързо, както това би се искало на някои. При­чи­ната е главно в удоб­ството, което изгра­де­ните меха­низми в тече­ние на годи­ните са съз­дали. За бан­ките, които извършват валут­ните опе­рации, е много по-​лесно да опе­ри­рат с долари, тъй като кур­сът на наци­о­нал­ните валути често се променя и непрекъс­нато трябва да пра­вят пре­из­чис­ле­ния. Това неудоб­ство не рядко води до отказ от сделките.

В стремежа да бъдат избегнати доларът и неудоб­ствата с коле­ба­ещите се кур­сове на наци­о­нал­ните валути стра­ните при­бяг­ват и до бар­терни схеми. Подо­бен под­ход обаче е отстъп­ле­ние от модер­ните пазарни меха­низми, но когато изно­си­те­лят е поста­вен пред избора — бар­тер или загуба на кли­ента, той по-​често ще избере бар­тер­ната сделка. Такова реше­ние се налага преди всичко в усло­ви­ята на санкции. Русия, както и редица други страни, се съгла­сява на подобна „демо­ди­рана” схема, за да закрепи про­дукци­ята си на чуждите пазари. По този начин се при­в­лича и вно­си­те­лят, за когото бар­терът е по-​лесен и изго­ден. Така Китай изнесе голямо коли­че­ство оръжие за афри­кан­с­ките страни, които „плащаха” с мине­рални торове, с квоти за улов на риба в техни тери­то­ри­ални води и други подобни. А Иран про­дава своя пет­рол, който е под санкции, срещу ориз, рас­ти­телни масла и други хра­ни­телни стоки.

Във всички слу­чаи отказът на Русия от долара не отблъсква купу­ва­чите на ней­ната оръжейна про­дукция. През 2019 г. тя запази вто­рото си място след САЩ по обем на про­да­де­ните въоръже­ния на меж­ду­на­род­ния пазар, като достав­ките на руска военна тех­ника бяха на стой­ност 14,144 млрд. долара, или 15,4% от све­тов­ния обем на търго­ви­ята с оръжейна продукция.

(„Взгляд”)