Печат

"Вызов" е предизвикателство за целия филмов екип

На 27 юли в ТАСС се състоя защита на про­екти, за които Фондът за кино ще отпусне сред­ства. Сред тях е филмът „Вызов” — пър­вият в исто­ри­ята филм, част от който ще бъде заснет в реал­ните усло­вия на Кос­моса. Режисьорът Клим Шипенко участва в защи­тата на про­екта. Той е отслаб­нал с 15 килограма, подгот­вяйки се за полета в Кос­моса. Там ще му се наложи сам да изпъл­нява всички функции на сни­мач­ната група. Заедно с него в Центъра за подго­товка на кос­мо­навти тре­нира и изпъл­ни­тел­ката на глав­ната роля актри­сата Юлия Пересилд.

Гене­рал­ният дирек­тор на Първи канал Кон­стан­тин Ернст, който стои зад този уни­ка­лен про­ект, съобщи, че вече е опре­де­лена датата за старта на пило­ти­ра­ния кос­ми­че­ски кораб, който ще откара сни­мач­ната група на станци­ята „Мир” — 5 октом­ври. Ернст покани на старта на кос­мо­д­рума Байко­нур мини­стъра на кул­ту­рата Олга Любимова и съвет­ника на пре­зи­дента Вла­ди­мир Тол­стой, които при­състваха на защи­тата на про­екта. Сед­мица преди старта на Байко­нур ще при­стигне групата на програмата „Вечер­ний Ургант” начело с попу­ляр­ния водещ и на място ще подгот­вят пре­да­ва­ни­ята си. А през сеп­тем­ври по Първи канал стар­тира шоу, което ще раз­каже как е бил про­ве­ден кастингът за глав­ните роли във филма „Вызов”. „Това сам по себе си е драма­ти­чен сериал”, каза Ернст. По думите му са били пода­дени около 3000 заявки за изпъл­ни­тел­ката на глав­ната роля, от които са били отбрани 2030 жени, а от тях и изпъл­ни­тел­ката на глав­ната роля Юлия Пере­силд. „Искаме да потвър­дим лидер­ството на Русия в кос­ми­че­с­ката сфера”, каза Кон­стан­тин Ернст и призна, че дори зави­жда на режисьора Клим Шипенко, че ще полети в Кос­моса. Ернст под­черта, че глав­ната цел на филма е да върне пре­стижа на кос­мо­навта в очите на мла­дото поко­ле­ние. По филма се работи 24 часа в дено­нощие, сце­на­рият непре­станно се транс­формира. В Кос­моса ще бъдат заснети около 35 минути от филма.

По време на защи­тата пред Фонда за кино ста­наха известни и подроб­но­сти от сюжета на „Вызов”. Глав­ната геро­иня — Женя е лекар кар­дио­хи­рург, водещ спе­ци­а­лист. Женя е отда­дена на рабо­тата си и няма време за личен живот и за възпи­та­ние на дъщеря си — тий­нейджърка. В откри­тия Кос­мос кос­мо­навтът Ива­нов губи съзна­ние и лека­рите преце­ня­ват, че състо­я­ни­ето му не поз­во­лява той да бъде вър­нат на Земята. Те стигат до извода, че само опе­рация на сърцето в усло­ви­ята на Кос­моса може да спаси кос­мо­навта. Това пре­диз­ви­ка­тел­ство се пада на лекар­ката Женя в изпъл­не­ние на Юлия Пересилд.

Кон­стан­тин Ернст обърна внима­ние на факта, че запад­ните медии са изклю­чи­телно заин­тригу­вани от про­екта, за раз­лика от рус­ките. В интервю за агенция France Press Юлия Пере­силд спо­деля, че за раз­лика от много съвет­ски деца, израс­нали на фона на гран­ди­оз­ния подвиг на Гага­рин, тя никога не е меч­тала да става кос­мо­навт. Не крие, че наи­стина почув­ствала страх, когато я избрали от 3000 кан­ди­датки. „Аз не съм суперге­рой” при­знава актри­сата пред AFP и добавя, че е почерпила вдъх­но­ве­ние от децата с огра­ни­чени възмож­но­сти от ней­ния фонд „Гал­чо­нок”. „За тях да хва­нат лъжицата е все едно както за мен да полетя в Космоса”.