Печат

Жерар Депардийо ще снима филм за "Нормандия-Неман"

Френ­ският актьор Жерар Депар­дийо ще снима в Кали­нинград­ска област филм за френ­ската ескад­рила „Нормандия-​Неман”, която през 1945 г. в състава на Чер­ве­ната армия участва в бит­ката за Източна Пру­сия в щурма на града-​крепост Кьо­нингсберг /​днешният Калининград/​. Това бе съобщено по време на кръгла маса „Мястото на Бал­тика в системата на рус­кия кинема­тограф — опит, постиже­ния, пла­нове” в рам­ките на XVII меж­ду­на­ро­ден кино­фе­сти­вал „Бал­тийски дебюти” /​2429 юли/​в град Свет­логорск на кали­нинград­ското крайбрежие на Бал­тийско море.

Жерар Депар­дийо посети фести­вала като поче­тен гост на откри­ва­нето в рам­ките на спе­ци­ал­ната про­жекция на докумен­тал­ния филм „Моята узбек­ска мечта” с негово уча­стие, съобщава ТАСС.

За пред­сто­ящата работа над филма за „Нормандия-​Неман” съобщи мини­стърът на кул­ту­рата и туризма на Кали­нинград­ска област Андрей Ермак. Той отбе­ляза, че около десет места в областта са свър­зани с тази ярка и инте­ресна тема и вла­стите ще под­крепят иници­а­ти­вата на френ­ската страна. За целта, каза мини­стърът, ще бъде съз­да­ден спе­ци­а­лен киноград, където да могат да се осъще­ствя­ват про­фе­си­о­нални снимки. Пре­дви­жда се да бъде съз­да­дена спе­ци­ална инфра­струк­тура за хората, които ще при­стиг­нат в Кали­нинград и областта за сним­ките на филма — място, където да могат да живеят и рабо­тят, осигу­рено с всичко необ­хо­димо за про­дук­ти­вен твор­че­ски процес.

Спо­ред участ­ниците в кръглата маса Кали­нинград­ска област в обо­зримо бъдеще може да се превърне в свое­об­ра­зен бал­тийски Холи­вуд — голям център за кино­ин­ду­стрия. За това областта има всички данни — свое­об­разна при­рода, уни­ка­лен ланд­шафт, европе­й­ска и съвет­ска архи­тек­тура, но засега не разпо­лага с тех­ни­ческа база. Това спо­дели Вла­ди­мир Малишев — член на Съвета към пре­зи­дента на РФ по кул­тура и изку­ство, рек­тор на ВГИК и пре­зи­дент на кино­фе­сти­вала „Бал­тийски дебюти”.