Печат

Полска, унгарска и руска компания са готови за сътрудничество

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Наука

„Роса­том” е отво­рена за диа­лог с потенци­ал­ните инве­сти­тори за стро­и­тел­ство на Бал­тий­ската АЕЦ в Кали­ниград­ска област, съобщиха от рус­ката корпо­рация, цити­рани от ТАСС.

По-​рано стана ясно, че пол­ската частна енергийна компа­ния ZE PAK е потвър­дила потенци­ал­ния си инте­рес да инве­стира в завършване на про­екта. Неин веро­я­тен парт­ньор спо­ред сайта Polityka Insight, може да бъде унгар­ската енергийна компа­ния MVM, която е най-​големият про­из­во­ди­тел на елек­тро­е­нергия в Унга­рия и соб­стве­ник на АЕЦ „Пакш”.

Спо­ред „Роса­том” Бал­тий­ската АЕЦ от поко­ле­ние „три плюс” е пер­спек­ти­вен реги­о­на­лен енергиен про­ект, който ще помогне за удо­вле­тво­ря­ване на тър­се­нето на базов източ­ник на елек­тро­е­нергия без еми­сии от СО2 и ще улесни реа­ли­зи­ра­нето на пла­но­вете на ЕС за декар­бо­ни­зи­ране на икономиката.

Следва да при­пом­ним, че Кали­нинград­ска област е най-​западната област на Рус­ката феде­рация и няма гра­ница с оста­на­лите реги­они на стра­ната. На север и изток гра­ничи с Литва, на юг — с Полша, а на запад и севе­ро­за­пад се намира Бал­тийско море. Изграж­да­нето на Бал­тий­ската АЕЦ с два енерго­блока ВВЕР с мощ­ност най-​малко от 1170 мега­вата всеки е започ­нало през 2009 г., но е било спряно през 2014 г.