Печат

Ще произвеждат водород на най-големия руски остров

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Наука

Завод за про­из­вод­ство на водо­род на най-​големия руски ост­ров Саха­лин ще бъде построен до 2024 година, а през 2025 г. ще започ­нат първите доставки за износ на този вид гориво. Това обяви пре­зи­дентът на компа­ни­ята „Руса­том Овер­сиз” Антон Моск­вин, цити­ран от interfax​-russia​.ru.

Пла­ни­раме про­из­вод­ство на водо­род с голям капаци­тет в Саха­лин. На първа фаза се пре­дви­ждат 30 000 тона годишно, а през след­ващите години до 2030 г. — до 100 000 тона водо­род на година”, заяви Моск­вин по време на Източ­ния ико­номи­че­ски форум, който се про­веде във Владивосток.

По думите му, до края на 2021 година трябва да бъде завършена техническо-​икономическата обос­новка на проекта.

Губер­на­торът на реги­она Вале­рий Лима­ренко съобщи, че в реа­ли­зи­ра­нето на про­екта участва „Роса­том” и компа­ни­ята Air Liquide. Освен това се пла­нира подпи­сване на спо­ра­зуме­ние с „Газпром” за предо­ста­вяне на метан, като ресурсна база за осъще­ствя­ване на пър­вия етап от производството.

Пре­дви­жда се пър­вата пар­тида водо­род да бъде доста­вена в Япо­ния. Лима­ренко поясни, че тъй като водо­родът е лет­лив мате­риал, който е невъзможно да бъде пре­на­сян през тръби, сега се обсъжда иде­ята за сме­сва­нето му с азот, за да може да се изнася във вид на амоняк.