Печат

"Электронный дом" е без аналог в света

Пред­ложе­ната от пар­тия „Единна Русия” платформа „Электрон-​ный дом” ще поз­воли на соб­стве­ниците на жилища да вземат реше­ния за смяна на управ­ля­ващата компа­ния или за капи­та­лен ремонт. Това съобщи в блога си кметът на Москва Сергей Собя­нин след среща с кан­ди­дат депу­тати от „Единна Русия”. Спо­ред него какъв е сми­сълът на само­управ­ле­ни­ето и демо­краци­ята, ако човек не може да управ­лява соб­стве­ния си дом и да взема реше­ния. В процеса на обсъж­дане членът на Обще­стве­ната палата, пра­во­за­щит­ник и ръко­во­ди­тел на АНО „Центр защиты прав моск­ви­чей” Свет­лана Раз­во­рот­нева каза, че „Элек­трон­ный дом” е един­стве­ната реги­о­нална платформа, която дава възмож­ност да се пра­вят общи събра­ния на соб­стве­ниците и е важно, че платформата изклю­чва възмож­но­стта за фалшификация.

На срещата Собя­нин посочи, че е много трудно да се събе­рат всички живущи във входа или в цял блок за обсъж­дане на акту­ални въпроси. Този про­блем е излязъл наяве, когато граж­да­ните е тряб­вало да вземат реше­ния за рено­ваци­ята на сгра­дите. Собя­нин под­черта, че от това се възполз­ват недоб­ро­съвестни управ­ля­ващи фирми, като пра­вят всичко възможно хората да не могат да се съберат.

Затова въведохме системата на мос­ков­ския „Элек­трон­ный дом”, която изклю­чва „живите” събра­ния. Про­сто вли­за­йки в лич­ния си каби­нет от работ­ното си място или от апар­тамента всеки може да участва в реша­ва­нето на въпро­сите. Бук­вално за бро­ени дни можете да вземате реше­ния от ваша компе­тенция”, каза Собянин.

Той нарече този начин при­мер за реално само­управ­ле­ние. По подо­бен начин могат да се обсъж­дат про­блемите не само на една сграда, но и на целия град.

В заклю­че­ние пред­ста­ви­те­лят на „Единна Русия” отбе­ляза, че в света няма ана­лог на платформата „Элек­трон­ный дом” — юри­ди­че­ски преци­зи­рана система, която обхваща всички жилищни бло­кове и е под­крепена от града.

По-​рано водещият теле­ви­зи­он­ната програма „60 минут” Евге­ний Попов при­зова да се опро­сти проце­ду­рата по смяна на управ­ля­ващата фирма на жилищ­ните бло­кове на феде­рално рав­нище, защото хората не бива да търпят без­ха­берно отноше­ние и да плащат за нека­че­ствени услуги.