Печат

Започват съвместни изпитания на "Спутник Лайт" и AstraZeneca

Мини­стер­ството на здра­веопазва­нето на Русия одобри изслед­ва­нето на ком­би­нация от вак­си­ните срещу коро­на­ви­рус на рус­кия препа­рат „Спут­ник Лайт” на Центъра „Гама­лея” и вак­си­ната на британско-​шведската компа­ния и Оксфорд­ския уни­вер­си­тет AstraZeneca, съобщи „Коммер­сантъ”. Целта на съвмест­ното кли­нично изслед­ване е да се изу­чат без­опас­но­стта и иму­но­ген­но­стта на ком­би­наци­ята от препа­ра­тите срещу COVID-​19 за въз­растни. Ръко­во­ди­те­лят на Центъра „Гама­лея” Алек­сандър Гин­збург поясни, че двете веще­ства са съз­да­вани на сходни платформи и тео­ре­тично могат да съз­да­ват по-​продължителен иму­нен отго­вор — не за три-​четири месеца, а напри­мер за две години.

По информация на ТАСС изслед­ва­ни­ята ще се про­веж­дат до 2 март 2022 г. като в тях ще участват 150 паци­енти. Пре­дви­жда се пър­вата и вто­рата фаза на изслед­ва­нето да се про­вежда в пет медицин­ски орга­ни­за­ции в Москва и Санкт Петербург.

В офици­ално заяв­ле­ние Рус­кият фонд за преки инве­стиции /​РФПИ/​при­вет­ства одоб­ре­ни­ето на Мини­стер­ството на здра­веопазва­нето на РФ на съвместно изслед­ване за ком­би­ни­рано при­лагане на пър­вия компо­нент на вак­си­ната „Спут­ник V” и вак­си­ната про­из­вод­ство на AstraZeneca на тери­то­ри­ята на Русия. В писмото се под­чер­тава, че РФПИ пръв в света е излязъл с иници­а­тива за парт­ньор­ство с други про­из­во­ди­тели на вак­сини и про­веж­дане на съвместни изслед­ва­ния на ком­би­наци­ята на „Спут­ник Лайт” с други препа­рати. От ведом­ството пояс­ня­ват, че рус­ката вак­сина може да се използва в съче­та­ние с други вак­сини за повиша­ване ефек­тив­но­стта, вклю­чи­телно и срещу нови щамове, появя­ващи се в резул­тат на мутация на вируса.

Първите серии от четвър­тата руска вак­сина „Спут­ник Лайт” се използ­ват от 26 юни. За раз­лика от дву­компо­нент­ната вак­сина „Спут­ник V” „Спут­ник Лайт” е едно­до­зова вак­сина, съз­да­дена въз основа на аде­но­ви­рус от 26-​и тип. Засега препа­ратът е раз­решен за въз­растни до 60 години. Едно­до­зо­вата вак­сина ще се упо­тре­бява основно за иму­ни­за­ция на вече пре­бо­ле­ду­вали граждани.