Печат

Дагестанка влезе в списъка на Forbes

Жител­ката на град Каспийск Елмира Ибра­химова по про­фе­сия е тре­ньор по алпи­низъм. Но преди няколко години тя орга­ни­зи­рала в Даге­стан жен­ски групи за обу­че­ние по фут­бол и това се пре­връща в дело на живота й. Вдъх­но­ве­ни­ето дошло от деня, в който видяла по теле­ви­зи­ята мач на англий­ската Премиер лига и я поко­рила играта на клуба „Ман­че­стър Юнай­тед”. Тогава решила да съз­даде жен­ски фут­бо­лен отбор в род­ния си Дагестан.

Всичко обаче й коствало много труд, за да запази жен­ския отбор, защото отноше­ни­ето към начи­на­ни­ето й било нега­тивно. Но упор­ството на Елмира побе­дило. Под своето крило ги взело ръко­вод­ството на учи­лището за олимпийски резерви в Каспийск и сега то се грижи напълно за дет­ския отбор така, че моми­че­тата нямат ника­кви про­блеми, Елмира е назна­чена за тре­ньор на отбора.

Тя има три групи — от 5 до 8 години, от 8 до 11, а въз­растта на голямата група е без огра­ни­че­ние. В нея се занима­ват жени и девойки от 16 до 45 години. Под­опеч­ните на Елмира са 80. Тре­ни­ров­ките на най-​малките напри­мер вече са в рам­ките на Playmakers — съвме­стен про­ект на УЕФА и компа­ни­ята Disney. Всяка тре­ни­ровка е осно­вана на сюжет от филми на Дисни — моми­че­тата се обу­ча­ват на фут­бол, игра­ейки роля на попу­ля­рен пер­со­наж, раз­казва Елмира.

Уси­ли­ята и постиже­ни­ята на Ибрахимо–

ва оцени спи­са­ние Forbes. За попу­ля­ри­за­ци­ята на жен­ския фут­бол в Даге­стан през 2021 г. тя влиза в рейтинга на „30-​те най-​перспективни рус­наци до 30 години” в катего­ри­ята „Соци­ална прак­тика”. Елмира Ибра­химова има вече повод за радост — пока­нили я във Феде­раци­ята по фут­бол на Даге­стан и й съобщили за наме­ре­ни­ето да се учреди жен­ски коми­тет по футбол.