Печат

Дипломати от АСЕАН искат развитие на сътрудничеството с Москва

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Светът

На 7 фев­ру­ари заместник-​министърът на външ­ните работи на Рус­ката феде­рация Андрей Руденко се срещна с акре­ди­ти­ра­ните в Москва посла­ници на стра­ните от Асоци­аци­ята на държа­вите от Юго­източна Азия (АСЕАН), чле­ну­ващи в Мос­ков­ския коми­тет на асоци­аци­ята. Дипло­ма­тите потвър­диха заин­те­ре­су­ва­но­стта на асоци­аци­ята от повиша­ване на раз­но­стран­ното вза­и­мо­действие с нашата страна, от запазване на ролята й в гло­бал­ните и в реги­о­нал­ните дела”, се казва в съобще­ни­ето на сайта на рус­кото външ­нопо­ли­ти­че­ско ведомство.

На срещата с дипло­ма­тите с Руденко се е състоял разго­вор за раз­ви­тие на руско-​асеанското стра­теги­че­ско парт­ньор­ство в свет­ли­ната на 5-​годишния юби­лей, който ще се отбе­лежи през тази година. Набе­ля­зани са били и съвместни стъпки за раз­ви­тие на вза­им­но­изгод­ното сътруд­ни­че­ство на при­о­ри­тет­ните направ­ле­ния като гаран­ти­ране на сигур­ност и борба с транс­наци­о­нал­ната пре­стъп­ност, ико­номи­ката, енерге­ти­ката, нау­ката и образованието.

„Под­чер­тана беше необ­хо­димо­стта от задъл­бо­ча­ване на коор­ди­ни­ра­ните уси­лия в инте­рес на укреп­ва­нето на архи­тек­ту­рата в Азиатско-​Тихоокеанския регион, осно­вана върху принци­пите на мир­ното раз­ви­тие и отчи­тане на инте­ре­сите един на друг. Потвър­ден беше общият стремеж за повиша­ване ефек­тив­но­стта от прак­ти­че­ското коопе­ри­ране на асе­ан­с­ките форуми”, информи­раха от рус­кото външ­нопо­ли­ти­че­ско ведомство.

На срещата е била отбе­ля­зана възмож­но­стта от раз­ви­тие на интеграци­он­ните процеси на евразийското про­стран­ство, където парт­ньори на АСЕАН са Шан­хай­с­ката орга­ни­за­ция за сътруд­ни­че­ство и Евразийският ико­номи­че­ски съюз. На срещата са били засегнати и редица меж­ду­на­родни и реги­о­нални теми, доба­вят от рус­кото дипло­ма­ти­че­ско ведомство.