Печат

Полша претендира за репарации, Русия отговаря

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Пре­тенци­ите на Полша към Русия за изплащане на репа­рации за загу­бите по време на Вто­рата све­товна война, са в сфе­рата на поли­ти­че­с­ките фан­та­зии. Това заяви дирек­торът на Трети европе­йски депар­тамент на рус­кото външно мини­стер­ство Олег Тяп­кин, цити­ран от РИА „Новости”.

По-​рано Варшава поиска от Герма­ния 6,2 три­ли­она злоти (около 1,3 три­ли­она долара) като репа­рации за щети от Вто­рата све­товна война. В същото време пол­ските поли­тици много­кратно са изра­зя­вали надежда да полу­чат репа­рации и от Русия. Преди няколко години ръко­во­ди­те­лят на „Право и спра­вед­ли­вост” Яро­слав Качин­ски изрази мне­ние, че Москва, подобно на Бер­лин, е длъжна да компен­сира Полша за щетите от Вто­рата све­товна война, а замест­ник външ­ният мини­стър Павел Яблон­ски обяви „без­услов­ното” право на Варшава на репа­рации от Русия. Иде­ята да се искат пари от Рус­ката феде­рация наскоро беше под­крепена и от пре­зи­дента на стра­ната Анджей Дуда.

Тяп­кин, комен­ти­райки тези иска­ния, отбе­ляза, че пол­ските вла­сти, реша­вайки вътреш­ните си поли­ти­че­ски про­блеми, често се обръщат към „исто­ри­че­ски ревизионизъм”.

„Тях­ната крещяща немо­рал­ност е оче­видна: в крайна сметка, ако не беше побе­дата на СССР над нацистка Герма­ния, Полша като наци­о­нална държава на пол­ския народ нямаше да съще­ствува, а мили­они поляци биха били изпра­вени пред неза­вид­ната съдба на пороб­ване и изтреб­ле­ние от ръцете на наци­стите”, обобщи дипломатът.

Офици­ал­ният пред­ста­ви­тел на външ­ното мини­стер­ство на Русия Мария Заха­рова по-​рано нарече непри­лични изяв­ле­ни­ята на Герма­ния и Полша за изплащане на репа­рации на Украйна от страна на Русия. Тя при­помни, че Съвет­ският съюз е инве­сти­рал много уси­лия и сред­ства във въз­ста­но­вя­ва­нето на стра­ните от Източна Европа, вклю­чи­телно Герма­ния и Полша.