Печат

Baijiahao: Решение на Путин промени позицията на Байдън

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Пре­зи­дентът на САЩ Джо Байдън неоча­к­вано се отказа от иде­ята за бойкот на Зим­ните олимпийски игри в Пекин, след като рус­кият лидер Вла­ди­мир Путин се съгласи да при­съства на цере­мо­ни­ята по откри­ва­нето. На това действие на аме­ри­кан­ския пре­зи­дент обър­наха внима­ние ана­ли­за­то­рите на китайското изда­ние Baijiahao, цити­рани от ФАН (Феде­рална агенция за новини).

Изда­ни­ето при­помня, че Олимпи­а­дата ще се про­веде през фев­ру­ари 2022 година в сто­лицата на КНР. Пред­сто­ящото съби­тие при­влече внима­ни­ето на све­тов­ните медии, като много от тях про­явя­ват инте­рес към това, кои све­товни лидери ще посе­тят съби­ти­ето и как точно ще бъде то орга­ни­зи­рано по време на пан­деми­ята. Друг любопи­тен аспект са опи­тите на САЩ да дис­кре­ди­ти­рат Игрите на китай­ска територия.

Наскоро рус­кият пре­зи­дент Вла­ди­мир Путин прие пока­ната от китайския пре­зи­дент Си Дзин­пин и обеща да при­съства на откри­ва­нето на Олимпи­а­дата. От своя страна пък пре­зи­дентът на САЩ Джо Байдън все още не е дал кон­кре­тен отго­вор, но е проме­нил рето­ри­ката си. На един от брифингите аме­ри­кан­ският лидер е казал, че самият той може да при­съства на Олимпийските игри в Пекин в каче­ство на аме­ри­кан­ска делегация.

Не про­ти­во­речи ли това на пре­диш­ната позиция на него­вата страна? Съе­ди­не­ните щати дори поис­каха промяна на мястото за про­веж­дане на зим­ните олимпийски игри и при­зо­ваха други страни да бойко­ти­рат олимпи­а­дата в Китай”, отбе­ля­заха ана­ли­за­то­рите от Baijiahao.

Забе­лежи­тел­ното е, че Джо Байдън не е полу­ча­вал покана от Си Дзин­пин. Спо­ред изда­ни­ето с дву­сми­сле­ните си изяв­ле­ния той се опитва да при­нуди китайския си колега да направи пър­вата крачка. Една визита в Пекин и среща с държавни лидери могат да бъдат изклю­чи­телно изгодни за пре­зи­дента на Съе­ди­не­ните щати.

Рус­ките спор­ти­сти отново ще пред­став­ля­ват стра­ната си на Олимпи­а­дата под флага на Рус­кия олимпийски коми­тет и под името ROC. Това реше­ние е пре­диз­ви­кано от санкци­ите на Све­тов­ната анти­допингова агенция (WADA), при­помни изданието.