Печат

Су-35 съпроводи два американски В-52 над Балтийско море

Руски само­лет Су-​35 излетя за пре­хващане на два стра­теги­че­ски бом­бар­ди­ро­вача Б-​52Н на ВВС на САЩ над Бал­тийско море, съобщиха в поне­дел­ник пред жур­на­ли­сти от Наци­о­нал­ния център за управ­ле­ние на отбра­ната на РФ.

„На 20 март радио­ло­каци­он­ните сред­ства на дежур­ните по Про­ти­во­въз­душна отбрана сили на Запад­ния вое­нен окръг откриха две въз­душни цели, изпъл­ня­ващи полет към държав­ната гра­ница на Рус­ката феде­рация. Целите бяха кла­сифици­рани като два стра­теги­че­ски бом­бар­ди­ро­вача Б-​52Н на Воен­но­въз­душ­ните сили на САЩ”, казаха от рус­кото Мини­стер­ство на отбраната.

Оттам отбе­ля­заха, че за иден­тифици­ране на само­ле­тите и недопус­кане на нару­ше­ни­ята на държав­ната гра­ница във въз­духа е бил вдиг­нат изтре­би­тел Су-​35 от състава на дежур­ните по ПВО сили на Запад­ния вое­нен окръг, чийто екипаж е заел уста­но­ве­ната за дежур­ство зона във въздуха.

От отбра­ни­тел­ното ведом­ство под­чер­та­ват, че чуж­де­стран­ните военни само­лети не са наруша­вали гра­ниците на Русия. „След отда­ле­ча­ва­нето им от държав­ната гра­ница на Русия рус­кият изтре­би­тел се е завър­нал на летището на бази­ране. Полетът на рус­кия изтре­би­тел е изпъл­нен в строго съо­т­вет­ствие с меж­ду­на­род­ните пра­вила за използване на въз­душ­ното про­стран­ство. Нару­ше­ние на държав­ната гра­ница на Рус­ката феде­рация не е допус­нато”, съобщиха от рус­кото военно ведомство.