Печат

ВСУ са неспособни да изтласкат руските войски от Украйна

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Укра­ин­ските войски не могат да изт­лас­кат рус­ката армия, заяви пред­се­да­те­лят на Коми­тета на началник-​щабовете на Въоръже­ните сили на САЩ гене­рал Марк Мили по време на брифинг след срещата на кон­такт­ната група за помощ на Киев, пре­даде РИА „Новости”.

Пред­ста­ви­те­лят на Пен­тагона оцени спо­соб­но­стта на Въоръже­ните сили на Украйна (ВСУ) да победи рус­ката армия в най-​близко време. „Да изт­лас­каш рус­наците физи­че­ски от Украйна, е много трудна задача. И това няма да се случи в след­ващите няколко сед­мици, ако ВС на Русия не претърпят пълен крах, което е малко веро­ятно”, под­черта аме­ри­кан­ският генерал.

На 16 октом­ври Вър­хов­ната рада продължи воен­ното положе­ние и все­общата моби­ли­за­ция в Украйна с 90 дни. Мер­ките ще действат до 19 фев­ру­ари 2023 г. През сеп­тем­ври пре­зи­дентът на стра­ната Вла­ди­мир Зелен­ски призна, че укра­ин­ските войски изпит­ват чув­стви­те­лен натиск заради уве­ли­ча­ва­нето на чис­ле­но­стта на рус­ките воен­но­служещи заради частич­ната моби­ли­за­ция в Рус­ката федерация.

Мили комен­тира и воен­ната помощ на САЩ за Украйна и под­черта, че Вашинг­тон е готов да прави това „тол­кова, кол­кото трябва”. По думите му Щатите ще продължат да под­крепят Киев с „доставки на най-​доброто от възмож­ното обо­рудване, за да се осигури силна позиция на бой­ното поле срещу руснаците”.