Печат

Фондът Villa Bertelli награди певеца Илдар Абдразаков

Заслужи­лият артист на Русия, солист на Мари­ин­ския театър Илдар Абдра­за­ков получи преми­ята на ита­ли­ан­с­ката фон­дация Villa Bertelli за „вели­ко­лепно изпъл­не­ние в истин­ска ита­ли­ан­ска тра­диция”, съобщиха за ТАСС от прес­служ­бата на опер­ния певец.

За мен е голяма чест в юби­лей­ната 20-​та година от дебюта ми на сце­ната на „Ла Скала” да получа тази награда”, каза Абдра­за­ков. Меж­ду­на­род­ната кари­ера на певеца започна от Ита­лия след като Абдра­за­ков печели теле­ви­зи­он­ния кон­курс „Мария Калас” и след това дебю­тира на сце­ната на милан­ския театър „Ла Скала” през 2001 г.

През това време певецът три пъти е имал солови концерти на тази знаме­нита сцена — рекорд за руски опе­рен артист. През сезона 20212022 г. също там е пла­ни­ран четвър­тият концерт на Илдар Абдразаков.

Соли­стът на Марин­ския театър има вече две премии Grammy и преми­ята Oscar della Lirica /„Оперен Оскар”/. Той е наро­ден артист на Баш­ки­рия и Татар­стан, лау­реат на наци­о­нал­ната теат­рална премия „Златна маска”.